Zlatica Gregorová Kultúra

Šalianski keramikári už tvoria, ich prvotiny vyrážajú dych! Foto

Nie je to tak dávno, čo si spoločne zútulnili priestory materskej školy a vznikol tu raj pre umelcov. Dnes už veselo krútia kolesom.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski keramikári už tvoria, ich prvotiny vyrážajú dych! Foto
Foto: Zlatica Gregorová

Kultúrne stredisko Večierka v Šali má vždy pripravenú zaujímavú činnosť, ktorú okrem výstav tvoria aj stretnutia klubistov. V ich ateliéri tvorí, kto má chuť. Nedávno tu usporiadali tu aj Školenie pre výtvarníkov.

Vyučujú odborníci

Od 7. do 14. októbra 2017 sa uskutočnilo celodenné Školenie pre výtvarníkov. Viac o ňom nám povedala kultúrna referentka KS Večierka v Šali, Katarína Gáborová. „Počas sobôt sa účastníci školenia oboznámili a vyskúšali si maľovanie na hodváb, grafiku, maľbu olejovými farbami a akvarelom. Učili ich vyštudovaní výtvarníci, poukazovali im všetko od A po Z. Veľmi sa mi to páčilo, pretože nie každý pedagóg všetko odovzdá svojim žiakom, ale tieto ženy naozaj poskytli všetko, čo len mohli.“

Jedenásť keramikárok

Každý pondelok sa tu stretávajú členky Klubu keramikárov o 18.00 hod. každý štvrtok je stretnutie Kurzu keramikárok. V prvej skupine je päť žien, v druhej skupine je šesť žien. Vedie ich známa šalianska umelkyňa Petra Sudorová. Šestica budúcich keramikárok teda práve absolvuje kurz. Účasť na kurze je limitovaná preto, aby sa lektorka Petra mohla každej záujemkyni venovať naplno. Počas jeho trvania sa oboznamujú s tým, ako sa pracuje s hlinou, s pomôckami, potrebnými pri výrobe keramiky a učia sa rôznym postupom a technikám. V ich činnosti im veľmi pomáha aj keramická pec, ktorú získali len nedávno. Okrem keramiky sa tu veselo maľuje. A to nielen na maliarske plátna, ale i na hodváb.

Viac si môžete pozrieť v našej Fotogalérii.

Šalianski keramikári už tvoria, ich prvotiny vyrážajú dych!Foto
25
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM