Zlatica Gregorová Kultúra

Šalianski darcovia krvi oslávili 100. ročnicu: Poďakovať prišiel aj tajomník Branislav Ondruš, FOTO

V živote každého človeka sa stane, že potrebuje pomoc. Ak ide o zdravie, rodina a priatelia bývajú tí, čo zasiahnu najskôr.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski darcovia krvi oslávili 100. ročnicu: Poďakovať prišiel aj tajomník Branislav Ondruš, FOTO
17
Galéria
Zdroj: MsÚ Šaľa

Ak však nastane situácia, že niekto potrebuje životodarnú tekutinu, nie je veľa takých ľudí, čo vedia nezištne pomôcť. Darovať krv je však to najcennejšie, čo možno pre druhého urobiť.

Darca hosťom

Pri príležitosti 100. výročia založenia Slovenského červeného kríža (SČK) sa v našom meste konalo slávnostné podujatie. Priestory kongresovej sály šalianskeho mestského úradu sa zaplnili 9. mája 2019 popoludní. K pozvaným hosťom patril aj štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš, držiteľ zlatej Janského plakety.

Motivujú mladých

Podľa informácií Dajany Hanesovej zo šalianskeho mestského úradu, hostí privítala viceprimátorka mesta Danica Lehocká i riaditeľ Územného spolku SČK v Galante Jozef Fekula. Prítomných pozdravil aj pravidelný darca krvi primátor Šale Jozef Belický, ktorý povedal: „Som pyšným členom tohto spolku, lebo podieľať sa na plnení takých pekných cieľov je vždy príjemné. Robíme aj primátorskú kvapku krvi a primátor má ísť príkladom. Červený kríž motivuje mladých ľudí, aby sa naučili podávať prvú pomoc. Zúčastňuje sa na hromadných podujatí aj tu u nás v meste.“

Aj škôlkari

Počas slávnosti sa predstavili aj škôlkari, ktorým červenokrížske aktivity nie sú cudzie. "Spolupracujeme s Červeným krížom. S deťmi chodíme na súťaž. Sme aj členovia Červeného kríža. Nás to veľmi baví, deti tiež. Sú ochotné pomôcť,“ dodala učiteľka na ZŠ s MŠ Jozefa Murgaša v Šali Iveta Brodanská. Pred hosťami vystúpila aj predsedníčka Územného spolku Slovenského Červeného kríža v Šali Veronika Kružlicová, ktorá SČK vedie v našom meste už 35 rokov a podľa vlastných slov zachránila už 5 ľudských životov.

Ďakovné listy

„V územnom spolku máme 9262 darcov krvi. Máme aj 20 členov škôlkárov, ktorým chodíme každý mesiac vysvetliť niečo o prvej pomoci,“ dodala predsedníčka SČK v Šali Veronika Kružlicová. Štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš je taktiež dlhoročným darcom krvi a podobné aktivity mu nie sú cudzie. Pred časom si v Šali prevzal Zlatú Janského plaketu za 40 absolvovaných odberov krvi. Aj preto s predsedníčkou SČK v Šali odovzdali členom Územného spolku ďakovné listy.

,,Krv sa dá darovať zvyčajne raz za štvrťrok. Čiže získať túto plaketu trvá aj 10 rokov. Myslím si, že pri tejto príležitosti 100. výročia je dôležité hovoriť jednak o darcoch a o členoch, ktorí nemusia byť darcami krvi, ale vykonávajú množstvo ďalších aktivít,“ dodal štátny tajomník Branislav Ondruš.

Šalianski darcovia krvi oslávili 100. ročnicu: Poďakovať prišiel aj tajomník
17
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM