Zlatica Gregorová Správy

Šalianski cestári pokročia s Vlčanmi: Opravu stihnú do decembrovej uzávery

Cesty a chodníky patria k hlavným témam, ktoré zaujímajú občana mesta aj dediny. O ich vzhľad a bezpečnosť sa starajú viaceré zložky.

Ilustračný obrázok k článku Šalianski cestári pokročia s Vlčanmi: Opravu stihnú do decembrovej uzávery
Foto: Zlatica Gregorová

V Šali ich má pod palcom Mesto Šaľa, Slovenská správa ciest aj Regionálna správa a údržba ciest Nitra, a. s.

Každý sa o svoje územie stará podľa potreby, objemu financií a ďalších možností. Každý z nich plánuje, čo bude najbližšie potrebné s komunikáciami opraviť. Opýtali sme sa Klaudie Braunovej, čo plánujú v Regionálnej správe a údržbe ciest Nitra, a. s. – Cestmajsterstvo Šaľa.

Oprava vo Vlčanoch

Ako sme sa od cestmajsterky Klaudie dozvedeli, počas horúceho leta so svojimi strojmi a partiou opravovali iba nutné drobnosti na cestách a chodníkoch. Väčšie práce ich čakajú väčšinou na jeseň. Takže prišiel ich čas. „Najbližšie ideme pokračovať v oprave cesty vo Vlčanoch. Na rad príde frézovanie povrchu cesty a potom všetko ostatné, teda, povrch zaasfaltujeme a upravíme aj krajnice, uviedla Klaudia Braunová.“ Podľa slov cestmajsterky pôjde o 820 metrový úsek cesty priamo cez Vlčany.

Cesta II/562 má stopku

Čo sa týka očakávanej rekonštrukcie Cesty II/ 562 Šaľa – Nitra bol predpoklad, že sa s prácami začne v júni 2018. Avšak ľady sa nehýbu a tak sa jej oprava zrejme opäť posunie niekedy na budúci rok 2019. K jej rekonštrukcii pomôžu financie z Európskej únie aj Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Na tento rok už s cestárskymi prácami zrejme skončia. „Po 1. decembri už býva stavebná uzávera, čo znamená, že potom už sa opravy ciest nevykonávajú. Nemali by sa robiť ani malé opravy, rozsiahle už vôbec nie,“ konštatuje Klaudia Braunová.

Most a obchvat

Ťažko skúšaný šaliansky most taktiež opravuje aj Regionálna správa a údržba ciest Nitra, a. s. – Cestmajsterstvo Šaľa. Naposledy ho mali v rukách v júni tohto roka a tak sme zisťovali, či je už podľa nich všetko na ňom dokončené. Klaudia Braunová uviedla, že oni na moste urobili maximum i keď plánovali väčšie opravy, aby ho nemuseli látať zas a znova. Podľa Slovenskej správy ciest je momentálne most schopný plnej prevádzky a dokončenie druhej časti zábradlia by malo prebehnúť v budúcom roku, tak ako aj začiatok výstavby šalianskeho obchvatu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM