Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianskeho primátora ocenili: Jozef Belický čestným občanom Oroszlány, FOTO

Naša samospráva rada rozvíja a utužuje družobné spolupráce so zahraničím. Azda najbližším partnerom je Maďarsko.

Ilustračný obrázok k článku Šalianskeho primátora ocenili: Jozef Belický čestným občanom Oroszlány, FOTO
16
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Spolupráca oboch krajín trvá už takmer tridsať rokov a tak majú vytvorené nielen kolegiálne, ale už aj priateľské vzťahy. Predstavitelia miest sa stretávajú pri rôznych príležitostiach.

Spoločný projekt

Kompetentní sa schádzajú aj vtedy, ak sa chcú vzájomne obohatiť informáciami v oblasti politiky, kultúry, sociálnej sféry alebo sa inšpirovať novinkami, ktoré by mohli uplatniť v ich samospráve. Vzájomné družobné vzťahy utužujú návštevou spoločenských aj športových podujatí a najnovšie aj spoločným projektom.

Je ním výstavba historického ihriska Majk, ktorý bude vernou kópiou maďarskej pamiatky. Deti aj mládež tak už onedlho v Šali získajú originálne ihrisko. Oroszlánci zase vybudujú ihrisko v podobe šalianskeho renesančného kaštieľa.

Čestné občianstvo

Po rokoch spolupráce sa primátorovi Jozefovi Belickému dostalo cti a získal čestné občianstvo mesta Oroszlány. "Na udelenie čestného občianstva mesta Orozslány Jozefovi Belickému, dalo návrh viacej organizácií. Mestské zastupiteľstvo nakoniec prijalo rozhodnutie. Nezvykne sa to hovoriť, ale v jeho prípade môžeme povedať, že išlo o jednohlasné hlasovanie, čo znamená, že všetci boli za. Naše priateľstvo s Jozefom Belickým, je nielen na pracovnej úrovni, ale aj v súkromnej sfére,“ povedal primátor mesta Orozslány Lazók Zoltán pre sala.sk.

Primátor Šale Jozef Belický si cenu prevzal na slávnostnom podujatí v Oroszlány, kde sa prítomným prihovoril ich rodnou rečou.

Môžem povedať, že som dieťa šťasteny. Dostalo sa mi ocenenia za to, čo robím rád, za to čo ma napĺňa a čo mi poskytlo mnoho nezabudnuteľných a šťastných chvíľ. Verím, že úcta, rešpekt a nezlomné priateľstvo medzi našimi mestami, vytrvá ešte veľmi dlho a že ho budú podporovať a uchovávať aj naši potomkovia,“ u­viedol vo svojom príhovore Jozef Belický.

25 rokov

Primátori oboch miest sa poznajú už štvrťstoročie. V maďarskom meste Oroszlány hlavu Šale volajú Belický Jóžka. Ako uviedol bývalý primátor mesta Oroszlány Székely Antal, práve tak tam nazývajú dlhoročného priateľa. Podľa Dajany Hanesovej z Mestského úradu Šaľa „v roku 2000 získal čestné občianstvo aj vtedajší primátor Július Morávek. Zaujímavé je, že od roku 2014, titul čestného občana mesta Oroszlány, nebol nikomu udelený.

Šikovná predsedníčka

Ako hovorkyňa dodala, aj občianka maďarského mesta získala Titul čestného občana mesta Šaľa. Stalo sa tak v roku 2009 a ocenenie si prevzala predsedníčka Slovenskej menšinovej samosprávy v Oroszlány Alžbeta Szabová.

Šalianskeho primátora ocenili: Jozef Belický čestným občanom, FOTO
16
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM