Zlatica Gregorová Kultúra

Šalianske mažoretky majú cveng: Viete, koľko úspechov už dosiahli?

Tanečnice s paličkami k nášmu mestu jednoducho patria. Vidieť ich môžete pri rôznych spoločenských príležitostiach.

Ilustračný obrázok k článku Šalianske mažoretky majú cveng: Viete, koľko úspechov už dosiahli?
Foto: Zlatica Gregorová

Mažoretky majú svoje zázemie v šalianskej ZUŠ-ke. Už roky ich s láskou a trpezlivosťou vedie učiteľka Danka Janebová.

Podnet od bývalého primátora

Zásluhu na vzniku tohto tanca mal, podľa slov Danky Janebovej, niekdajší primátor Šale, pán Július Morávek. „Do nášho mesta chodievali vystupovať mažoretky z Hlohovca a tak vznikol podnet na založenie domáceho súboru,“ prezradila nám vedúca Danka a dodáva, že „práca s paličkou je žonglovanie, kde sa deti učia narábať so zápästím a obtáčajú celé telo, nie je núdza o štvormetrové vyhadzovanie paličky a spolu s tancom vytvárajú zaujímavú choreografiu“.

Nedávno mali dvadsať

„V Šali existujú mažoretky od roku 1996. Pred dvomi rokmi sme oslávili 20. výročie založenia. Vtedy sme dostali aj Cenu mesta Šaľa a Tvorivý čin roka. Za tých dvadsať rokov mažoretkami prešlo v Šali okolo 600 detí a možno aj viac. Každý rok sa prihlási asi tak 15 – 20 detí. Budúci rok sa pravdepodobne otvorí elokované pracovisko vo Veči a tak by sme jeden deň učili v Šali a jeden deň zase vo Veči,“ informuje Danka Janebová.

Tancujú pre mesto

Počas dvadsiatich rokov absolvovali množstvo úspešných vystúpení, získali i mnoho prvenstiev a hviezdili aj na Zlatej paličke. Teraz sa súťaží zúčastňujú sporadicky, nezamerali sa na tie európske, ale vystupujú v rámci okresu a v družobnom Oroszlány. „Najďalej sme vystupovali v budapeštianskom hrade ešte s dusláckou dychovkou. Máme asi desať vystúpení ročne. Gro tvoria vystúpenia v druhom polroku školského roka, počítam do toho vystúpenia pre Spojenú školu, prvomájové oslavy, Šalianske trhy, Večianske slávnosti a pod. Vystupujeme najmä na mestských podujatiach, na ktoré nás zavolajú a my sme tomu veľmi radi, dodáva Danka Janebová.

Od malých po starších

Tento rok majú okolo 35 detí rôzneho veku od 6 až do 15 rokov. Začínajú ako prváci a končia ako deviatačky. Záujem o tento druh tanca je veľký. I keď, ako Danka pokračuje, niektorým sa neskôr znechutí, pretože treba robiť stále to isté. Oni to ako deti nechápu a sú trošku netrpezlivé. V priebehu dvoch mesiacov by chceli mať všetko zvládnuté, ale časom zistia, že je tento druh tanca je predsa len atraktívny a obohacujúci.

Dievčatá, ak sa chcete pridať k šalianskym mažoretkám, príjimačky bývajú v júni a septembri. Tak si ich nezabudnite vyznačiť vo vašom kalendári.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM