Zlatica Gregorová Rôzne

Šalianske mamy s novou aktivitou: Obnovia činnosť skautingu v meste

Materské centrum sa prioritne venuje rodičom aj deťom. Oslovuje však i ostatných obyvateľov mesta.

Ilustračný obrázok k článku Šalianske mamy s novou aktivitou: Obnovia činnosť skautingu v meste
7
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Členky občianskeho združenia počas roka organizujú množstvo aktivít, z ktorých si vyberie každý. Práve nedávno sa rozhodli o nadviazanie novej spolupráce.

Organizujú podujatia

Mamy v našom meste sú združené od roku 2003. Náplňou ich činnosti je pomôcť svojim kolegyniam a ich rodinám vyplniť svoj voľný čas a taktiež ich odborne podkuť formou odborných prednášok lektormi. Okrem toho sa počas týždňa venujú tvorivým dielňam a usporadúvajú podujatia pre deti aj mládež. Už teraz usilovne pripravujú veľkú májovú akciu Míľa pre mamu.

Rozbehnú skauting

Vlani objekt na Družstevnej ulici zrekonštruovalo Mesto Šaľa, ktoré mamám zabezpečilo aj nový nábytok do miestností. Aj členky OZ sa na časti prác aktívne podieľali. Teraz majú v pláne novinku. „Chceme prerobiť zadnú miestnosť a obnoviť v Šali skauting. Založili sme 19. Zbor obojživelníkov. Sídlo bude mať v priestoroch materského centra. Už 12. apríla prebehne Základný skautský kurz pre vedúcich zboru a postupne začneme reálne pracovať s väčšími deťmi,“ povedala nám Martina Eleková z MC Mamy mamám.

Podľa zástupkyne materského centra mal skauting v Šali dlhodobú aj dosť početnú základňu. Dodnes funguje po celom Slovensku a mládež sa rada zapája do týchto aktivít. Práve na jej históriu by chceli nadviazať. Vedenie materského centra by malo pod palcom aj novú činnosť. „Vieme vyčleniť čas aj miesto na aktivity nášho centra súbežne s činnosť slovenských skautov,“ informuje Martina Eleková.

Symbolické vstupné

K tomu, aby mohli miestnosť vybaviť, ako sa patrí, potrebujú financie. Tie však ako občianske združenie nemajú nazvyš, keďže pracujú na báze dobrovoľnosti a vstupné na podujatia je taktiež založené na dobrovoľných príspevkoch od ich účastníkov, nanajvýš zaplatia symbolické euro.

Nižšia réžia

Mesto preto nedávno požiadali o Zníženie paušálneho poplatku za režijné náklady spojené s užívaním nebytových priestorov v objekte bývalej MŠ J. Palárika. Návrh na marcovom rokovaní MsZ predniesla Martina Eleková. Ako štatutárna zástupkyňa občianskeho združenia uviedla, už teraz majú 10 záujemcov o skauting, bez predošlého náboru. Do diskusie k návrhu sa zapojili aj poslanci. Niektorí v súvislosti s novými plánmi združenia navrhli aj to, aby aktivity neboli výlučne dobročinné, ale mali stanovený istý poplatok. Tak by šalianske mamy mohli financovať ďalšiu činnosť.

Návrh neprešiel

Časť poslancov bola za zníženie poplatku za režijné náklady materského centra, väčšina z nich bola voči tomu návrhu skeptická. Svoj postoj vyjadrili poslanci hlasovaním, ktorého výsledkom bolo neschválenie predloženého návrhu.

Pozrite si fotografie v našej galérii z tohtoročného karnevalu šalianskych mám.

Foto: ilustračné

Šalianske mamy sa veselili: So svojimi drobcami si urobili parádny karneval, FOT
7
Galéria
Zdroj: Zuzana Gállová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM