Peter Štrbo Rôzne

Šalianske firmy medzi najväčšími softvérovými pirátmi

Softvérové pirátstvo vo firmách má klesajúcu tendenciu. Za jeho poklesom stoja najmä obavy vlastníkov a manažérov firiem z možných rizík a následná prevencia. Najviac prípadov pirátstva odhalili v mestách na južnom Slovensku, medzi ktorými figuruje a

Podľa odhadov protipirátskej organizácie BSA (Business Software Alliance) miera pirátstva v slovenských firmách vlani klesla zhruba o 2 percentuálne body. Podľa Slávky Šikurovej z BSA sa kedysi do preventívnych programov registrovali rádovo desiatky spoločností. Vlani to však boli stovky firiem, čo je enormný nárast. Okrem pirátstva koncových užívateľov vo firmách i domácnostiach BSA sleduje aj nekalé konanie predajcov hardvéru na Slovensku, korí ponúkajú a inštalujú zákazníkom nelegálny softvér do počítačov. Takíto predajcovia sa pirátstvom neoprávnene obohacujú nielen na úkor samotných autorov softvéru, ale zvýhodňujú svoje postavenie aj na úkor poctivejších konkurentov.

Zo 150 kontrolovaných slovenských predajcov bolo v roku 2010 odhalených 14 prípadov, keď pri predaji nových počítačov ponúkli zákazníkom inštaláciu nelegálneho operačného systému a v niektorých prípadoch dokonca aj kancelárskeho balíka alebo počítačovú hru. Najviac takýchto prípadov, kvalifikovateľných ako trestný čin, odhalili na južnom Slovensku v mestách Nové Zámky, Dunajská Streda, Kolárovo, Galanta a Šaľa. BSA bude v kontrolách v priebehu roku 2011 pokračovať na celom území Slovenska so zvýšenou intenzitou.

Ak sa podozrenie z pirátstva preukáže, firmy za to tento rok zaplatia o 6 % viac než v predchádzajúcich rokoch. Priemerná výška kompenzácie určenej poškodeným výrobcom softvéru sa tak môže dostať až na 6400 eur. Zvyšuje sa aj počet firiem, ktoré sa snažia zaplatením odškodného vyhnúť ďalšiemu súdnemu pojednávaniu.

Na Slovensku sa podľa poslednej analýzy BSA používa 43 % softvéru nelegálne. Pre pirátstvo tak slovenské softvérové firmy prichádzajú ročne o tržby v hodnote 45,2 milióna eur. Nová miera pirátstva bude vyhlásená tento rok v máji. „Pokles o percentuálny bod či dokonca o dva by bol po roku stagnácie obrovským úspechom. Hoci vo firmách je pirátstvo na ústupe, naopak, v domácnostiach rastie. Celkové skóre je teda neisté,“ vysvetlila Šikurová. ilustračné foto: ttlnews.blogspot­.com Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM