Zlatica Gregorová Správy

Šalianska ZUŠ-ka zariaďuje nové priestory: Pomohla by im finančná injekcia

V októbri ste mohli vidieť diela šalianskych učiteľov zo Základnej umeleckej školy v miestnej galérii. Momentálne stále dopĺňajú interiér.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska ZUŠ-ka zariaďuje nové priestory: Pomohla by im finančná injekcia
Foto: Zlatica Gregorová

V galérii Focesa diela pri príležitosti 65. výročia školy vystavoval Milan Jančovič, Andrej Jančovič, Eva Molnárová, Ľudmila Marček, Dagmar Kvačkayová, Marek Vanek, Dana Janebová a Peter Fašanok.

Presťahovali sa

Okrem prezentácie sa učitelia od začiatku školského roka rozšírili aj do večianskej Základnej školy Jána Hollého. Záujem o miesto v nej javilo aj občianske združenie z Nitry, ktoré tam chcelo zriadiť svoju umeleckú školu. Napokon tam vzniklo elokované pracovisko šalianskej ZUŠ, aby aj deti z mestskej časti mohli dať rozbeh svojmu talentu a nemuseli kvôli tomu chodiť až do mesta.

Nové kritériá

Sťahovanie so sebou prináša mnoho času a občas aj trampôt, ktorým sa nevyhli ani naši zuškári. Aj keď sa blíži koniec októbra, stále s novými priestormi majú veľa práce. Či ide všetko podľa plánu, sme sa opýtali zástupkyne ZUŠ v Šali Nory Valentínovej.

„Máme poobjednávané zariadenie do tried podľa štátneho vzdelávacieho programu, aby sme spĺňali základné materiálno-technické vybavenie pre ZUŠ a nie je toho málo. Okrem Veče musíme v Šali zriadiť počítačovú učebňu pre výtvarný a literárno-dramatický odbor, čo je spojené s veľkými investíciami, vyžaduje si to stavebné úpravy, nové káblovanie, kúpu počítačov a edukačných softwérov,“ približuje Nora Valentínová.

Podľa slov zástupkyne ZUŠ v Šali, keďže sa doba zmenila a chcú naplno vyučovať, musia sa podriadiť aktuálnym požiadavkám. „Aj umelecké vzdelávanie prinieslo nové možnosti vzdelávania s využitím IKT, ktoré je už povinné. Na elokovanom pracovisku sme to vyriešili po dohode s p. riaditeľom Minárom prenájmom počítačovej učebne, ale tam zase potrebujeme zariadenie špecifické pre naše odbory, ktoré je v triedach základnej školy nedostačujúce,“ poznamenáva Nora Valentínová.

Pec aj baletizol

Každý z vyučovacích odborov musí mať k dispozícii uzamykateľné skrine na pomôcky, napríklad Literárno-dramatický odbor potrebuje do triedy koberec či paraván. Výtvarný odbor musí mať grafický lis aj s malou pecou. Hudobníci zase potrebujú tabuľu s notovou osnovou i koberec. „V malej telocvični zriaďujeme sálu so zrkadlami, tyčami a baletizolom pre Tanečný odbor. Zobrali sme do malej učebne pianino, pretože v ZŠ mali iba jedno v knižnici, aj to bolo treba opraviť a naladiť,“ uviedla zástupkyňa ZUŠ v Šali Nora Valentínová.

I keď zuškári získali vysnívané priestory vo Veči, situácia momentálne nie je veľmi ružová. Čo našich umeleckých pedagógov momentálne trápi, sú financie. Sťahovanie do nových priestorov predstavuje pre školu mnoho investícií, ktoré musia nájsť ešte v priebehu tohto školského roka, ak chcú spĺňať požiadavky Štátneho vzdelávacieho programu pre ZUŠ.

Pomôže mesto?

„Budeme potrebovať pomoc zo strany nášho zriaďovateľa, ktorým je mesto Šaľa najmä pri zriaďovaní a stavebných úpravách počítačovej učebne v Šali. Sme veľká škola so štyrmi odbormi, ktorú navštevuje 780 žiakov, máme 39 zamestnancov a taká škola je náročná na priestorové a materiálno-technické zabezpečenie,“ uzatvára Nora Valentínová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM