Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska samospráva využíva výzvy: Ako to aktuálne vyzerá s projektmi?

I v našom meste si pomáhajú, ako sa dá. So šikovným projektom možno získať finančné prostriedky, ktoré pomôžu jeho realizácii.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska samospráva využíva výzvy: Ako to aktuálne vyzerá s projektmi?
Foto: Zlatica Gregorová

Na nedávnom rokovaní sa šalianski poslanci Mestského zastupiteľstva oboznámili aj so súčasným stavom projektov. Týkali sa kultúry, športového vyžitia aj zateplenia školy. Podľa informácií mesta Šaľa, na sala.sk je v súčasnosti zrejmé, ako dopadli niektoré z nich.

Detské ihrisko

Mesto Šaľa v marci tohto roka požiadalo o dotáciu v rámci programu-Podpora rozvoja športu na rok 2019. Vyhlasovateľom výzvy a zároveň poskytovateľ financií bol Úrad vlády Slovenskej republiky. Pre projekt Obnova detského ihriska Šaľa chcela radnica získať 9345 eur. Bol však vyhodnotený ako neúspešný, žiadosť bola zamietnutá.

Zateplenie

Ďalším plánom Šale bol projekt Zníženie energetickej náročnosti objektov ZŠ Ľudovíta Štúra v Šali. K jeho realizácii mali prispieť aj financie z Environmentálneho fondu v rámci Zvyšovania energetickej účinnosti existujúcich verejných budov vrátane zatepľovania. Podľa dostupných informácií, radnica podala žiadosť elektronicky v apríli tohto roka. Na zateplenie objektov mohlo mesto získať sumu 200 000 eur. Projekt taktiež nebol podporený z dôvodu, „že požiadavky vznesené na Environmentálny fond niekoľkonásobne prevýšili jeho finančné možnosti určené na podporu formou dotácie na rok 2019, minister životného prostredia Slovenskej republiky nerozhodol o ich podporení,“ uvádza sala.sk.

Svoje potrebovali aj večianski futbalisti. V súvislosti s opravou ich športového zázemia reagovali na výzvu Slovenského futbalového zväzu. Požiadali o finančný príspevok k projektu "Podpora výstavby, rekonštrukcie a dobudovania futbalovej infraštruktúry v rokoch 2019 až 2021. Výška požadovanej sumy bola 16 717 eur s 25% spolufinancovaním. Projekt nebol úspešný.

Na folklór

Projekt, ktorý by mohol uspieť, má názov Hudobné nástroje pre FS Šaľan. Vyhlasovateľom výzvy je banka, ktorá poskytne dotácie v rámci programu Gesto pre mesto. Do výzvy sa zapojilo Mestské kultúrne stredisko Šaľa v novembri 2019 a to, či mu odklepnú požadovaných 1000 eur, sa zatiaľ nevie. Projekt je v posudzovaní.

Sociálna práca

Posledným aktuálnym projektom, ktorý by mohol získať finančnú dotáciu, je Podpora a zvyšovanie kvality terénnej sociálnej práce pre cieľovú skupinu marginalizované rómske komunity. Tu je možné získať úhradu výdavkov terénnej sociálnej práce „do max. výšky celkovej ceny práce 1575 eur za mesiac a pre terénne práce 1 036 eur za mesiac, avšak len do výšky reálnych výdavkov podľa priemeru za rok 2018,“ uvádza rokovací materiál.

Nenávratný finančný príspevok je zložený z príspevku zo štátneho rozpočtu vo výške 15% a 85% z Európskeho sociálneho fondu. Projekt je taktiež v posudzovaní.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM