Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska radnica skúša šťastie: Hľadajú financie na kultúru, zeleň aj kino

Samosprávy sa pravidelne uchádzajú o financie na svoje zámery. Viacero z nich je podporených Európskou úniou, na ďalšie padnú vlastné zdroje.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska radnica skúša šťastie: Hľadajú financie na kultúru, zeleň aj kino
26
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

V našom meste sa v poslednom čase podarilo zrealizovať viacero zámerov. Niektoré boli spolufinancované aj z rozpočtu mesta. Nie všetky plány však vychádzajú. Brzdí ich pomalá administratíva vyhlasovateľa projektu alebo iné náležitosti. Nedávno o stave projektov nášho mesta boli informovaní poslanci mestského zastupiteľstva.

Pre školy

Mesto ešte v marci tohto roka poslalo Žiadosť o poskytnutie dotácie v rámci programu – Podpora rozvoja športu na rok 2019. Spolufinancovanie je vo výške 5%. Prostredníctvom neho žiadali Úrad vlády Slovenskej republiky o dotáciu na obnovu detského ihriska Šaľa P. J. Šafárika.

Na tento projekt sa hlásili aj ďalšie dve školy. ZŠ Ľ. Štúra mala v pláne obnovu umelého povrchu na ihrisku, v ZŠ s MŠ Bernolákova potrebovali multifunkčné ihrisko vo svojom areáli. FK Veča potrebovala vynoviť sociálnu budovu a tiež nákup vybavenia. Podľa rokovacích materiálov komisia schválila podporu šalianskeho športu vo výške 8000 eur. To, či mesto získa dotáciu ešte nie je potvrdené.

Ďalšou dotáciou by sa zmodernizovala kinosála v Kine Šaľa. Audiovizuálny fond poskytol možnosť zabojovať o finančnú dotáciu a pôžičku na tento účel. Mesto na projekt žiadalo 89 546 eur. Podľa dostupných informácií bola žiadosť podporená, avšak vo výške 37 000 eur vo forme dotácie.

Na kultúru

Aj šalianske umenie malo podanú svoju žiadosť. Na Rok so šalským gazdom potrebovali organizátori 59 890 eur. K sume by doplatili vlastný päťpercentný vklad. Podľa rokovacích materiálov bola žiadosť schválená a na kultúrny počin z Fondu na podporu umenia poputuje 9000-eurová suma. Na tento projekt mesto žiadalo financie aj z inej inštitúcie, podstatne menšiu čiastku 2500 eur, so žiadosťou však neuspeli. Šťastie s ním teda skúšajú opäť a v prípade úspechu by mohli získať 1000 eur. Žiadosť sa aktuálne posudzuje.

Zelené obce

Ešte viac zazelenať naše mesto by chcela šalianska samospráva. Len nedávno sa mesto zapojilo do národného projektu Zelené obce. „Žiadosť o poskytnutie podpory formou výsadby 96 ks stromov a súvisiace výdavky podľa cenníka národného projektu" je taktiež v posudzovacom procese. Ak by mesto uspelo, získalo by sumu vo výške 16 458,55 eur.

Vo fotogalérii uvidíte zábery z vyhlasovania výsledkov Do práce na bicykli v Šali.

Foto: ilustračné

V Šali ocenili úspešných cyklistov: Z výhier sa tešili malí aj veľkí, FOTO
26
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM