Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska radnica pokračuje v plánoch: Ktorým projektom pomôžu dotácie?

Aj obecné úrady v našom okrese sa snažia uskutočniť viacero zámerov. Diela vznikli s pomocou eurofondov, dotácií aj vlastných zdrojov.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska radnica pokračuje v plánoch: Ktorým projektom pomôžu dotácie?
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

O tom, aby niečo šikovné a potrebné v dedine či meste vzniklo, rozhodujú obecné aj mestské zastupiteľstvá a ich poslanci. Aj v dedinách nášho okresu sa buduje a plánuje. V Šali sa okrem skončenia niekoľkých zámerov, snažia o rozbehnutie ďalších, ktoré skvalitnia život obyvateľov.

Stav projektov

Po odovzdaní kľúčov nájomcom stavebná firma buduje ďalšiu várku mestských bytov. Vzniklo viacero detských ihrísk zo zanedbaných plôch a po novej cyklotrase sa už onedlho budú premávať majitelia dvojkolesových tátošov. Na májovom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa poslanci aj prítomní dozvedeli o stave projektov, ktoré by mohli v našom meste dostať zelenú. Čo sa najnovšie podarilo a čo má zatiaľ stopku?

Dotácie z kraja

Podľa zverejnených rokovacích materiálov sa ešte vlani, v októbri, mesto Šaľa zapojilo do výzvy Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja (ÚNSK). Ten poskytne dotáciu na podporu kultúry. Hlavným predmetom zisku financií je vydanie brožúry Nežná revolúcia v Šali. Projekt bol podporený sumou 1660 eur.

Ďalším úspechom je projekt Šport pre všetkých. Jeho vyhlasovateľom je opäť Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja a žiadosť bola podaná v októbri 2018. Podľa dostupných informácií žiadatelia na tento účel získali sumu 1530 eur. Zviditeľniť mesto Šaľa ešte viac sa rozhodli kompetentní v radnici a k dvom predošlým žiadostiam sa usilovali o podporu pre oblasť cestovného ruchu – 3D nápis Mesto Šaľa. Šikovný zámer dostal zelenú a finančnú injekciu vo výške 1700 eur.

Postele aj wifi

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR SR) v novembri minulého roka zverejnilo výzvu na Poskytnutie dotácie na podporu rozvoja sociálnych služieb na rok 2019 . Mesto sa ju rozhodlo využiť na získanie polohovacích postelí pre ZpS OSS mesta Šaľa. Podľa rokovacích materiálov mesto s úspechom získalo 10 000 eur na tento účel.

Rozvíjať technické služby občanov bude aj projekt Wifi pre Teba. Ďalšie miesta s bezplatným pripojením na internet potešia nielen domácich aj návštevníkov mesta. Aj tu bola šalianska radnica úspešná a získala požadovanú sumu 14 250 eur v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Neúspešný

I neúspech však býva súčasťou snaženia. Týka sa to projektu Viac stromov pre mesto Šaľa, ktorý nezískal dostatok hlasov verejnosti. Jeho poskytovateľom bola banková spoločnosť, ktorá ponúkala možnosť skvalitniť prostredie mesta.

To však neodradilo mesto od ďalších aktivít. V posudzovacom procese sú viaceré z nich. Na výsledok sa čaká s Modernizáciou kinosály 2019 – Kino DK Šaľa a možnosťou zisku dotácie z Audiovizuálneho fondu, ďalej je to projekt Rok so šalským gazdom, kde o príspevok môžu žiadať neprofesionálni umelci a to z Fondu na podporu umenia.

Opravy škôl

V prípade úspechu by sa malo ujsť aj miestnym školám. V projekte Zníženie energetickej náročnosti objektov ZŠ Ľudovíta Štúra v Šali sa radnica pokúša získať financie, ktoré by pomohli pri zateplení budovy aj jej modernizácii a to vďaka možnej dotácii z Environmentálneho fondu. Posledným aktuálnym projektom, na ktorý mesto požaduje financie, je odstránenie havarijného stavu na ZŠ J. Hollého – Oprava hydroizolácie strešného plášťa. Ako uvádza sala.sk, vyhlasovateľom výzvy je Ministerstvo financií SR, ktoré by po schválení, mohlo pomôcť formou dotácie.

Vo Fotogalérii si môžete pozrieť, ako vznikalo Multifunkčné ihrisko na Ul. 8. mája v Šali.

Foto: ilustračné

Radnica vypočula občanov a ihrisko posunula: Práce na 8. mája finišujú, FOTO
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM