Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska radnica pokračuje v plánoch: Aké projekty vyšli a čo má zatiaľ stopku?

Aj tento rok čakajú mesto realizácie dôležitých zámerov. Dotiahnuť by sa mali rekonštrukcie verejných objektov, učební aj budovanie detských ihrísk.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska radnica pokračuje v plánoch: Aké projekty vyšli a čo má zatiaľ stopku?
26
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Samozrejmosťou bude aj priebežná oprava ciest a chodníkov. Čo sa týka veľkých projektov, azda najviac čakajú Šaľania od výstavby obchvatu. I keď sa po ňom nebude dať premávať v tomto roku, začatie stavebných prác bude veľkým krokom vpred. Veľkou výzvou bude aj realizácia športovo – oddychového areálu Jozefov. To by, podľa predpokladov, malo vyrásť na priestranstve medzi schátraným kúpaliskom a čiastočne vynoveným zimným štadiónom.

Kultúrne domy

Koncom roku 2018 mesto začalo s rekonštrukciou Spoločenského domu Veča. Ide o staršiu budovu, ktorá už potrebovala výmenu okien, dverí, osvetlenie, oprava zatekajúceho suterénu a zateplenie fasády. Pre projekt "Zníženie energetickej náročnosti budovy SD Veča“ sa mestu podarilo získať skoro 500-tisícovú sumu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu.

Podobne by v radnici chceli opraviť aj šaliansky kultúrny dom „Zníženie energetickej náročnosti budovy Kultúrneho domu Šaľa.“ Minimálna výška Nenávratného finančného príspevku (NFP) v rámci výzvy 70 000 eur a maximálne možno získať 2 mil. eur, pričom mesto doloží povinných 5% oprávnených výdavkov. Podľa rokovacích materiálov na sala.sk k januárovému zasadnutiu MsZ v Šali, mesto sa odvolalo proti výške NFP.

Ako sa šalianski poslanci dozvedeli počas prvého rokovania Mestského zastupiteľstva 7. februára 2019, z plejády projektov sa nezadarilo Rozšíreniu kamerového systému v Šali 2018. Na výzvu mesto reagovalo ešte v decembri 2017. Zverejnila ju Rada vlády pre prevenciu kriminality pre rok 2018, Okresný úrad v Nitre. Mesto Šaľa, podľa dostupných informácií, požadovalo sumu 11 500 eur s potrebným 20% spolufinancovaním. Projekt však nebol úspešný.

Výmena okien

Potrebnú rekonštrukciu – výmenu okien radnica plánovala aj v Krízovom centre v Šali. Kompetentní pracovníci využili možnosť získať finančné prostriedky z Ministerstva financií Slovenskej republiky. Mesto na tento účel požadovalo sumu 10 500 eur. Projekt však neuspel, kvôli obmedzeným zdrojom financovania.

Kultúrne podujatie Zlatá priadka, ktoré každoročne organizuje Mestské kultúrne stredisko v Šali taktiež potrebuje finančnú podporu. Vyhlasovateľom bol, podľa zverejnených informácií, Fond na podporu umenia a poskytnúť mohol žiadateľom 46 000 eur. Kultúrnici na organizovanie podujatia potrebovali 29 500 eur a získali 17 000 eur.

Polohovacie postele

Aktuálne je v posudzovacom procese aj projekt, ktorý by pomohol s vybavením Zariadenia pre seniorov OSS mesta Šaľa. Potrebovali by polohovacie postele pre svojich klientov. Žiadosť mesto poslalo Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR v novembri 2018. Mesto na ich zakúpenie požaduje sumu 10 152 eur.

Pozrite si fotografie z pracovného stretnutia ohľadom tvorby Komunitného plánu v roku 2018.

Foto: ilustračné

V Šali sa stretla pracovná skupina: Pomáhajú zostaviť Komunitný plán, FOTO
26
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM