Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska radnica podporí jediného žiadateľa: O psíčkovi a mačičke má dotáciu

Októbrové zasadnutie poslancov prinieslo riešenia, aj schvaľovania návrhov. Jedným z nich bola podpora miestneho občianskeho združenia.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska radnica podporí jediného žiadateľa: O psíčkovi a mačičke má dotáciu
5
Galéria
Zdroj: TASR

Do konca augusta 2019 rôzne združenia či jednotlivci mohli požiadať mesto Šaľa o dotáciu v súvislosti so zabezpečovaním zdravých životných podmienok a bezpečnosti obyvateľov pri súčasnom zabezpečovaní ochrany zvierat. Na tento účel mesto vyčlenilo 2000 eur.

Jeden žiadateľ

Podľa informácií, ktoré odzneli na rokovaní, túto šancu na finančný príspevok využilo iba jedno občianske združenie a to O.Z. O psíčkovi a mačičke.

Nazad domov

„Po odchytení túlavých mačiek do odchytových klietok zabezpečí O.Z. O psíčkovi a mačičke odvoz zvierat veterinárnemu lekárovi, ktorý zabezpečí sterilizáciu, resp. kastráciu mačiek ako aj základnú liečbu,“ uvádza sa v rokovacom materiáli. Úspešný žiadateľ, ktorý získal dotáciu, prevádzkuje dočasnú domácu starostlivosť o odchytené zvieratá, ktoré sa po vyliečení vracajú do pôvodného prostredia.

„Dotácia zo strany mesta pomôže OZ k odchytu a ošetreniu väčšieho počtu mačiek a kocúrov a tým aj k ozdraveniu ako aj k regulácii populácie voľne žijúcich mačiek, ktoré majú vo svojom revíre nezastupiteľnú úlohu pri odchyte hlodavcov. Za posledné dva roky do depozitu prijali a ošetrili 86 mačiek, niektoré z nich sa podarilo aj adoptovať, iné boli vrátené po ošetrení do svojho známeho teritória,“ informuje mesto.

40 eur na mačku

Podľa zverejnených informácií má O.Z. O Psíčkovi a mačičke depozit, ktorý dostavuje. Náklady, ktoré občianske združenie vynakladá na odchyt a následnú starostlivosť, predstavujú podľa radnice približne 40 eur na mačku či kocúra. Pomocou získaných finančných prostriedkov by združenie mohlo do konca roka pomôcť s ošetrením minimálne 40 kocúrov a mačiek.

Na depozit

„Okrem finančných prostriedkov na kastráciu mačiek, kde požadujú dotáciu, vynakladajú financie aj na pomôcky pre odchyt- ročne 2350 eur, náklady na výstavbu depozitu-v roku 2019 budú predstavovať 2200 eur, náklady na chod depozitu – ročne 9690 eur, náklady na veterinárnu starostlivosť vrátane nákladov, kde požadujú dotáciu, predpokladajú vo výške 5250 eur,“ uvádza sala.sk.

Vo fotogalérii uvidíte aktuálnych adeptov na nový domov OZ Zatúlané psíky Šaľa.

Foto: ilustračné

Miláčikovia z útulku: Piati chlpáči sa uchádzajú o vašu priazeň, FOTO
5
Galéria
Zdroj: OZ Zatúlané psíky Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM