Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska poliklinika naplno funguje: Poznáte jej históriu?

Zdravotníctvo je častou témou rozhovorov miestnych obyvateľov. Kým pred rokmi mala Šaľa svoju nemocnicu, v súčasnosti je k dispozícii poliklinika.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska poliklinika naplno funguje: Poznáte jej históriu?
Foto: Zlatica Gregorová

Viete, kedy bola nemocnica postavená a ako zdravotnícke zriadenie funguje dnes?

Zdravotné problémy si nepraje žiaden človek. Bežné poranenia či ľahšie choroby však tiež vedia potrápiť. Keď už nepomáhajú bylinkové čaje, človek dnešnej doby využíva služby zdravotníckych profesionálov.

Lekárske trio

V Šali majú občania k dispozícii polikliniku Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorá poskytuje všestranné služby. Ešte pred rokmi, v roku 1945 však v Šali ordinovali iba dvaja obvoďáci a jeden zubný lekár. Po desiatich rokoch sa v Šali udiala významná udalosť a to otvorenie starej nemocnice s detským, interným a pôrodníckym oddelením. Ako uvádza poliklinika NSK, dokopy išlo o 65 lôžok. Spolu s pribúdajúcimi občanmi a zvyšovaním ich potrieb sa zdravotnícke služby rozšírili. Šaľanov ošetroval kožný, očný, krčný lekár a aj chirurg. Pomocnými rukami im boli sanitári a sanitárky.

Ako uvádzajú historické záznamy polikliniky NSK v Šali, rok 1967 znamenal malý prevrat v zdravotníctve nášho mesta. Práve vtedy začala svoje služby poskytovať nová poliklinika s nemocnicou v Šali, ktorá pohltila viac ako 22 mil. Kčs. V roku 1981 však postavili nemocnicu v Galante a niektoré oddelenia zo šalianskej nemocnice tam presťahovali. Postupne do Galanty odišlo viacero oddelení, čo znamenalo neskorší útlm činnosti šalianskej nemocnice až do jej absolútneho konca v roku 2010. Pacienti tak museli cestovať do blízkych ale aj vzdialenejších zdravotníckych zariadení. Ani v súčasnosti v meste nemocnica nie je. Vzniklo však moderné zariadenie pod taktovkou Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Poliklinika NSK Šaľa

Po vlnách nespokojnosti občanov s absentujúcou nemocnicou sa Nitriansky samosprávny kraj s vedením Mesta Šaľa dohodol o zriadení Rozpočtovej organizácie NSK „Poliklinika Šaľa". Hlavným cieľom NSK aj Mesta Šaľa je, aby občania dostávali kvalitnú zdravotnú starostlivosť a ponúkajú možnosti ďalším odborným lekárom. V súčasnosti v poliklinike ordinuje 26 lekárov, ktorých môžu obyvatelia mesta navštíviť.

Za budovou sa nachádza bývalý nemocničný park, ktorý nezapadol prachom, ale je z neho obľúbené oddychové miesto s domácimi zvieratami Babičkin dvor. Pred poliklinikou zase vyrástlo parkovisko, ktoré uľahčí prejazd popri nej.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM