Zlatica Gregorová Kultúra Rôzne

Šalianska knižnica sa modernizuje: Po interiéri vylepšili aj informačný systém

Ako sa hovorí, kniha je priateľ človeka. Stačí zájsť do knižnice alebo sa o nej ešte predtým informovať cez knižničný online katalóg.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska knižnica sa modernizuje: Po interiéri vylepšili aj informačný systém
Foto: Zlatica Gregorová

Ten, kto má rád klasickú papierovú tlačenú knihu, ocení ponuku kníhkupectiev alebo online vydavateľstiev. Ak čítate radi a veľa, potom iste oceníte aj možnosť knihu si požičať.

Veľa možností

Mestská knižnica Jána Johanidesa v Šali vychádza čitateľom v ústrety už celé roky. V poslednom čase v nej zmodernizovali priestory a teraz prichádzajú s novinkami v elektronických službách. Jednoduchým kliknutím si otvoríte v položke Mestská knižnica Jána Johanidesa v Šali Online katalóg. Potom podľa pokynov zadáte výraz alebo frázu, ktorá je v knižke spomenutá a otvoria sa vám ďalšie možnosti. Môžete si pozrieť aj Novinky vo fonde alebo Neviem, čo si požičať. Po otvorení tejto časti sa vám ukážu Najpožičiavanejšie tituly (za posledné 3 mesiace), posledné vrátené tituly, najviac hodnotené tituly a najlepšie hodnotené tituly. Tie vám napovedia, o čo je veľký záujem a mohlo by zaujímať aj vás.

Nový systém

Ak potrebujete, pri pokročilom vyhľadávaní zadáte meno autora, názov diela, rok vydania, jazyk. Tak by ste mali dôjsť úspešne do cieľa. Jednoduchým spôsobom sa do katalógu dostanete, ak ste riadne zaregistrovaní a uvediete aj svoje telefónne číslo kvôli rýchlej komunikácii s knižnicou. „Snažíme sa stále prinášať nové, aktuálne tituly, vynakladáme snahu aj na zlepšovanie informačných technológií, ktoré sa tiež stali samozrejmou súčasťou doby. A tak sme sa rozhodli, že sa opäť pokúsime priblížiť k čitateľovi a prešli sme na úplne nový knižnično – informačný systém, ktorý ponúka množstvo výhod,“ informuje riaditeľka knižnice Adriana Gerová na sala.sk.

Každý zaregistrovaný čitateľ sa vie jednoduchým spôsobom prihlásiť do svojho konta číslom preukazu a heslom (priezviskom) a priamo z domova predĺžiť výpožičnú dobu, aby sa vyhol prípadným poplatkom za omeškanie. Ak v katalógu nájdete knihu, ktorá je požičaná, môžete si ju cez svoje konto zarezervovať. Ak knihu čitateľ vráti, príde vám sms o tom, že sa knižka vrátila a môžete si ju prísť vyzdvihnúť.

Predĺžite výpožičku

Pri prekročení výpožičnej doby (30 dní) dostanete upozorňujúcu sms. „Aby ste sa poplatkom za omeškanie vyhli, máte možnosť výpožičky predĺžiť zaslaním sms, správy cez VIBER, WHATSAPP, telefonátom na číslo 0948 196 600, alebo na pevnú linku 031/7702228, emailom na kniznica@sala.sk., alebo jednoducho cez konto čitateľa v online katalógu. Knihy sa dajú predĺžiť o jeden ďalší mesiac,“ približuje riaditeľka Adriana Gerová.

Aj v mobilnej aplikácii

Podľa Adriany Gerovej je ďalším plusom systému to, že ak si v knižnici vyberiete knihy, vie vás upozorniť na tituly, ktoré ste už mali požičané. Novinkou v šalianskej knižnici sú aj preukazy. V súčasnosti už čitateľ dostane „zalaminovanú kartičku s čiarovým kódom, ktorým sa preukáže po príchode do knižnice. Ak máte v telefóne aplikáciu na čítanie vernostných kariet, viete si tento čiarový kód nasnímať a my ho načítame z vášho mobilného zariadenia,“ objasňuje Adriana Gerová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM