Zlatica Gregorová Kultúra Správy

Šalianska knižnica má viac ako 120-tisíc titulov: Ďalšie pribúdajú

Knižnica v našom meste praská vo švíkoch. Aktuálne sa v nej nachádza viac ako 120-tisíc knižných titulov množstva žánrov.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska knižnica má viac ako 120-tisíc titulov: Ďalšie pribúdajú
Foto: Zlatica Gregorová

Mestská knižnica Jána Johanidesa v Šali ponúka svojim čitateľom okrem knižných výpožičiek aj pestré kultúrne programy. Sú to besedy alebo aj výstavy. Niekedy sú to besedy so zaujímavými autormi, inokedy zase tematické výstavy. Oproti minulému roku evidujú v knižnici dvojnásobný počet výpožičiek. To znamená návrat čitateľa ku klasickej papierovej knihe, či periodiku.

Počas májového zastupiteľstva riaditeľka Mestskej knižnice Jána Johanidesa v Šali, Adriana Gerová predniesla prítomným poslancom činnosť knižnice za minulý rok. Informovala o tom, že „v roku 2016 knižnica eviduje 120 570 knižničných jednotiek v hodnote 289 581 eur. V priebehu roku 2016 pribudlo do knižnice 1 514 nových kníh v hodnote 13 419 eur. Z toho darom 652 kníh, kúpou 853 kníh a náhradou 9 kníh. Vyradených bolo 9 kníh v celkovej hodnote 40 eur. Aktívny fond knižnice predstavuje 52 728 knižničných jednotiek v celkovej hodnote 227 760 eur.“

4214 výpožičiek v minulom roku

Knižničné priestory sú rozdelené do jednotlivých oddelení. V každom z nich si čitateľ nájde to svoje, podľa toho, čo práve potrebuje alebo sa mu zapáči. „V oddelení náučných kníh zaznamenali v minulom roku prírastok 529 exemplárov a ubudli iba 2 kusy. Čo sa týka oddelenia beletrie, tam pribudlo 615 exemplárov a ubudlo 4 kusy. Mládežníci sa potešili 370 náučným knihám a pracovníčky knižnice zároveň vyradili z tohto oddelenia 3 kusy. Knižnica eviduje spolu 4214 výpožičiek v oblastí periodík,“ uvádza sa v rokovacom materiály.

Súťažili študenti z dvoch krajov

Medzi zaujímavé akcie v knižnici patrila i Esej Jána Johanidesa. V marci tohto roka sa konal už 7. ročník tohto podujatia a jej účastníkmi boli študenti Nitrianskeho a Trnavského samosprávneho kraja. K zorganizovaniu podujatia poďakoval Adriane Gerovej i primátor mesta Šaľa, Jozef Belický.

Mestská knižnica sa môže pochváliť počtom návštevníkom a využívateľov služieb. Je ich vyše 1600. Jednoznačne najvyšší nárast záujmu čitateľov získava beletria, čiže, krásna literatúra vo forme románov, či poviedok, ktoré nás odvedú od bežných starostí a pomôžu našej mysli zrelaxovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM