Zlatica Gregorová Samospráva

Šalianska knižnica má takmer 50 000 titulov: Novinky poskytnú komfort čitateľom

Mestská knižnica Jána Johanidesa je pomenovaná na počesť významnej osobnosti. Tento prozaik a esejista v meste mal svoje zázemie.

Ilustračný obrázok k článku Šalianska knižnica má takmer 50 000 titulov: Novinky poskytnú komfort čitateľom
Foto: Zlatica Gregorová

Kultúrny stánok v centre mesta zaváňa pokojom, napriek tomu sa v ňom deje všeličo zaujímavé a navštevuje ho množstvo verných aj nových čitateľov.

Takmer 1500 nových kníh

I keď moderná doba diktuje elektronický štýl hltania kníh prostredníctvom tabletu či čítačky, predsa len sa nájde mnoho knihomoľov, ktorí si zájdu pre dielo rovno do knižnice. Papieru a tlačenému textu sa máločo vyrovná a tak knihovníčky majú stále plné ruky práce. O tom, čo všetko postíhali počas minulého roka, informovala riaditeľka Mestskej knižnice v Šali Adriana Gerová na májovom rokovaní zastupiteľstva. Ako vo svojej správe o činnosti uviedla, „vlani sme evidovali 123 129 knižničných jednotiek v hodnote 312 353 eur. V priebehu roku 2018 pribudlo do knižnice 1 485 nových kníh v hodnote 13 454 eur.

Darom aj kúpou

Odložené knihy, ktoré už nenájdu využitie v domácnostiach, môžu občania priniesť priamo do knižnice a obohatiť tak zbierku ponúkaných titulov. Prostredníctvom darov takto v Šali získali celkom 287 knižiek. Zakúpili 1164 kusov a náhradou získali 34 kníh. Po čase je nutné viacero z nich vyradiť a tak sa stalo aj počas minulého roka. Knižničiarky po zrelej úvahe vyradili 4 166 kníh v celkovej sume 5 173 eur.

Riaditeľka Adriana Gerová informovala o tom, ako vyzerá aktívny fond knižnice. Priblížila, že počet zväzkov predstavuje 49 705 v celkovej hodnote 243 290 eur. Ku koncu minulého roka sa, podľa riaditeľky mestskej knižnice, najviac darilo náučnej literatúre, ktorú tvorilo 537 kusov kníh. Beletria má na konte 525 kusov a mládežnícke oddelenie predstavuje 423 knižných diel. Spolu teda ide o 1485 prírastkov.

Beletria aj náučná

Tak, ako väčšina verejných inštitúcií si hľadá možnosti, ako obohatiť svoju činnosť, tak aj šalianska knižnica využíva šance k zisku dotácií.

V roku 2018 sa knižnici podarilo získať dotácie v hodnote 1 700 eur z Fondu na podporu umenia. Z projektu bolo celkovo zakúpených 210 nových kníh, z toho 203 bolo zakúpených z dotácie a 7 kníh spolu financovaním,“ uviedla Adriana Gerová.

V roku 2018 evidovali 1 578 používateľov, ktorí uprednostňujú výber z beletrie, náučnej literatúry a taktiež knihy pre deti a mládež.

Okrem výpožičiek organizujú viacero podujatí ako sú besedy so spisovateľmi, výtvarné výstavy a odborné prednášky. Úzko spolupracujú so školami, pre ktoré pripravujú zaujímavé aktivity.

Moderne

Knižnice idú s dobou a tak klasické papierové preukazy čitateľa nahradili moderné kartičky s kódom pre rýchlu a bezpečnú komunikáciu vo svojom konte. Výhodou je aj online systém, kde sa čitateľ ľahko zorientuje a zistí napríklad, či je jeho kniha k výpožičke. Esemeska zase pripomenie, kedy je čas vrátiť ju nazad pre ďalších čitateľov. V súčasnosti tak čitateľ zostáva permanentne informovaný a služby knižnice môže využívať aj z pohodlia domova.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM