Zlatica Gregorová Kultúra

Šalianka Danka Janebová s prírastkom: Pokrstila 6. zbierku básní Fragmenty, FOTO

Umenie človeka obklopuje aj vo všednom živote a dáva mu punc výnimočnosti. Milovníci literatúry majú život ešte o čosi viac povznesenejší.

Ilustračný obrázok k článku Šalianka Danka Janebová s prírastkom: Pokrstila 6. zbierku básní Fragmenty, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Gabriel Papp

Patrí tu i poézia, ktorá ospevuje život, krásu a človeku prinesie príjemne strávený čas nad veršami.

Desať rokov

Aj v Šali máme umelkyňu, ktorá sa svojej tvorbe venuje pravidelne a na konte má už riadnu zbierku básní. Okrem toho je aj učiteľkou v šalianskej Základnej umeleckej škole a vedie Akordeónové trio aj mažoretky Kontess. Prvá zbierka Moje ruky sú Láska jej vyšla pred 10 rokmi. Jej knižky sú umeleckým dielom, kde sú texty doplnené zaujímavými ilustráciami. Autorka Dana Janebová uviedla na svet svoju ďalšiu básnickú zbierku Fragmenty.

Pokrstili „Fragmenty“

Udalosť – krst knihy sa uskutočnil v piatok 12. apríla 2019 v sobášnej sieni mestského úradu. Po usadení pozvaných hostí sa rozozvučal akordeón Petra Palacku. Hosťom sa prihovorila Slávka Tóthová, ktorá stručne popísala doterajšiu tvorbu poetky a predstavila taktiež najnovšiu, v poradí už 6. knihu Fragmenty. Potom už sa sieňou rozoznel spev Janky Karásovej spolu s klavírnym sprievodom Nory Valentínovej.

Počas slávnostnej udalosti zo svojich básní prečítala aj samotná autorka, ktoré sa aj prihovorila publiku. Danka Janebová povedala: „Som veľmi rada, že sa mi podarilo zhmotniť moje slová do kníh a ďakujem Bohu, že som dostala inspiráciu, ktorú prostredníctvom kníh môžem ponúknuť aj vám. Už som minule hovorila, že poézia nesie v sebe veľkú silu. Je ako hudba, dokáže rozozvučať naše vnútro, dokáže nás naladiť do inej roviny vnímania a je zvláštne, že niekto iný, dokáže za nás povedať to, čo cítime, len to nevieme pretaviť do tých zvláštnych slovných spojení.“

Venované deťom

Po ďalších hudobných a speváckych vstupoch prišlo k uvedeniu novej knihy do literárneho sveta. Lupeňmi ruží a prípitkom ju privítali krstní rodičia – deti Dany Janebovej, dcéra Janka a syn Martin. Práve im túto knihu venovala. Ako autorka uviedla, posledná strana knihy Fragmenty obsahuje báseň o túžbe rodiča, ktorý svoje deti vychová a potom ich vypustí do sveta. „Nech sa teda verše z knihy dotknú všetkých sŕdc, a nech zacítia súznenie medzi našimi dušami…,“ zapriala si na záver slávnostnej udalosti šalianska poetka.

Šalianka Danka Janebová s prírastkom: Pokrstila 6. zbierku básní Fragment
6
Galéria
Zdroj: Gabriel Papp
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM