Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľanom vadí nedostatočná čistota a čierne skládky: Najčastejšie separujeme plasty

Možno ste sa aj vy zaradili k tým občanom mesta Šaľa, ktorí venovali pár minút špeciálnemu dotazníku. Tu sú výsledky.

Ilustračný obrázok k článku Šaľanom vadí nedostatočná čistota a čierne skládky: Najčastejšie separujeme plasty
Foto: Zlatica Gregorová

Prieskum sa dotýka oblasti životného prostredia a vecí s ním súvisiacich. Zisťovali sa v ňom vaše názory na spokojnosť s okolím, ktoré vás obklopuje. Dotazníkový prieskum na účely aktivít Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Šaľa na roky 2015 – 2020 zahŕňa i otázky o životnom prostredí. Výsledky spracovala Petra Szalayová z Mestského úradu v Šali.

Na jar tohto roka ste sa tak mohli zapojiť do prieskumov ohľadom služieb, kultúry v meste, ale aj zodpovedať otázky ohľadne bývania. Pozrite sa, ako obstálo životné prostredie a vaše názory naň.

Vyše štyristo respondentov

„Do prieskumu sa zapojilo celkom 463 respondentov, z celkového počtu obyvateľov nad 15 rokov 18 862 (stav k 09.05.2018), čo je 2,45 %. Do hodnotenia sa zapojilo o 19 respondentov menej ako v roku 2017, kedy sa robil prieskum spokojnosti za roky 2015–2016," uvádza sa v materiáli o prieskume.

Objasniť situáciu v meste pomohla otázka, koľko áut má vaša domácnosť, kde väčšina – 88% občanov uviedla, že využívajú jedno vozidlo, pričom ani jedno nemá 11,45% občanov. Na otázku, koľko cestujúcich sa vezie v aute spolu s vami napríklad cestou do práce, Šaľania uviedli, že väčšinou cestujú dvaja a to 33,05% a jedna osoba sa vezie v 26,13%. Cez 20% opýtaných uviedlo, že sa vezú traja až štyria v jednom vozidle.

Najviac peších

Na otázku, čo najviac využívajú obyvatelia mesta na dopravu po meste, odpovedalo najviac respondentov, že chodia pešo (skoro 45%), autom (skoro 36%) a bicyklom (skoro 12%).

Separujú plast

Mesto ohľadom odpadu zisťovalo odpovede na to, aké materiály a ako často občania separujú. „Na základe získaných odpovedí je zrejmé, že v domácnostiach respondentov je najviac separovaný plast (71,06%), sklo (62,85%) a papier (62,63%). Rovnaká postupnosť bola aj za obdobie rokov 2015–2016, avšak vtedy uviedli respondenti, že plast separuje 74,27%, sklo 63,90% a papier 60,58%,“ uvádzajú výsledky prieskumu.

Kvalita životného prostredia je veľmi dôležitá a aj od nej závisí, či si mesto vyberie za svoj domov rodák zo Šale, alebo bude nútený sa vysťahovať niekam inam. 50, 32% hodnotilo prostredie priemerne, považujú ho za prijateľné, avšak s výhradami. Veľmi dobré hodnotenie vyjadrilo 2,60 % obyvateľov Šale, za dobré životné prostredie ho považuje 20,73% občanov. Naopak, podpriemerné uvádza 19,44% respondentov a zlé životné prostredie sa zdá 6,26% respondentom. Iné uviedlo 0,65 % obyvateľov Šale.

Verejné osvetlenie

„Zvýšenie spokojnosti oproti predchádzajúcim rokom najmä v oblasti rekonštrukcie a modernizácie verejného osvetlenia (priemerná známka 2,3). Ostatné oblasti sa držia približne na rovnakej úrovni ako v predošlých rokoch,“ uvádzajú výsledky prieskumu.

Chýbajúca čistota

Oblasť životného prostredia, ktorá obstála v hodnotení najhoršie je nedostatočná čistota a verejný poriadok (3,3) a výskyt čiernych skládok (3,3) v meste. Podľa výsledkov Petry Szalayovej sa obyvatelia sťažujú na chýbajúci obchvat mesta, zakalenú vodu, parkovacie problémy, vysokú prašnosť a taktiež málo zelene. Najlepšie známky získala spomínaná modernizácia verejného osvetlenia (102).

Celkové hodnotenie stavu životného prostredia v Šali je 2,90, čo znamená priemer.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM