Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľanom radia viac separovať odpad: Poctivé triedenie môže znížiť poplatok

Februárové rokovanie Mestského zastupiteľstva prinieslo aj bod o odpade. Na radnicu sa obrátila nitrianska spoločnosť.

Ilustračný obrázok k článku Šaľanom radia viac separovať odpad: Poctivé triedenie môže znížiť poplatok
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

ENVI GEOS Nitra, s.r.o. je zazmluvnená na zber a vývoz komunálneho odpadu v Šali. Spoločnosť počas februárového rokovania zastupiteľstva prišla so zmenami, keďže oproti roku 2016 sa zákony o odpade menili a chceli by ich do zmluvy zakomponovať.

Nová výška poplatku

Podľa informácií z rokovania je zrejmé, že súčasný stav vyžaduje od obcí a miest, aby čo najdôkladnejšie triedili odpad svojpomocne, teda, aby tak robili najmä obyvatelia. Najmä oni sú totiž tými, ktorí majú tú možnosť pomôcť svojej samospráve.

Ako uviedla vo svojej správe referentka životného prostredia na MsÚ v Šali Edita Haládiková,„koncom roka 2018 bol schválený nový zákon o poplatkoch, ktorý mení (navyšuje) výšku poplatku za uloženie odpadu na skládke. Výška tohto poplatku je závislá od miery triedenia komunálneho odpadu. Keď obec triedi napr. menej, ako 10 % poplatok je vysoký- až 17 eur (za 1 tonu odpadu uloženého na skládku) a postupne do roku 2021 narastie na 33 eur.“

Výška poplatku tak priamo úmerne súvisí s kapacitou triedenia. Ak obyvatelia triedia odpad poctivo, potom je aj poplatok nižší.

Nájdu východisko

Počas zastupiteľstva sa k bodu vyjadril primátor Jozef Belický, ktorý poslancov uistil, že ide o informatívnu správu. Rozvinú ju členovia Komisie pre životné prostredie. Ako uviedla Edita Haládiková, poplatok na nasledujúci rok sa určí podľa toho, ako obyvatelia mesta budú triediť odpad v predošlom roku. Jeho zvyšovanie je naplánované až do 2021, preto by mesto chcelo nájsť spoločné východisko s dodávateľom služieb čo najskôr.

Na fotografiách uvidíte ako vlani oslavovali Šaľania Deň Zeme.

Foto: ilustračné

Foto, Deň Zeme oslávili aj v Šali: Obyvatelia pracovali aj sa zabavili
16
Galéria
Zdroj: Róbert Andráši
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM