Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľania spísali petíciu: Zabojovali proti parkovisku a za záchranu zelene

Len nedávno si noví nájomcovia prevzali kľúče od mestských bytov v Šali. Ďalšie sa ešte budujú a mali by byť hotové na jar budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania spísali petíciu: Zabojovali proti parkovisku a za záchranu zelene
Foto: Zlatica Gregorová

O niečo ďalej, iba pár metrov vyrastá ďalšia polyfunkčná budova.

Zlepšia cestu

Mesto Šaľa nedávno verejnosť informovalo o zámere vylepšiť jazdu popri nemocničnom parku po ulici Feketeházyho, ktorá je kľukatá a chceli by ju narovnať. Ako informovala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová, „cestou od budovy mestského úradu smerom na Kráľovskú ulicu museli vodiči absolvovať dve ostré zákruty. Viacerí apelovali na úpravu tejto cesty už dlhší čas. Komunikácia už v najbližších dňoch-týždňoch bude upravená, „vyrovná sa“. Cesta od budovy mestského úradu tak bude pokračovať smerom k novej polyfunkčnej budove, kde sa napojí na hlavnú cestu. Predĺženie cesty odľahčí dopravu v lokalite pri nových nájomných bytoch a výjazd na hlavnú cestu bude plynulejší.“

Spísali petíciu

V súvislosti s vylepšením spomínanej cesty si obyvatelia činžiaku na Kráľovskej ulici č. 2. nedávno všimli, že im pod oknami – na tráve, parkujú autá a má tam byť vybudované parkovisko. To sa im však vôbec nepáčilo a a tak sa rozhodli konať. Obyvatelia sa spojili a spísali petíciu, ktorou mesto požiadali, aby na pozemku, ktorý si odkúpil súkromník za ich bytovkami nevybudovali parkovisko, ale aby im ponechali zeleň. Petíciu odovzdali 26. novembra 2018 a dožadovali sa vysvetlenia.

Primátor Jozef Belický podľa dostupných informácií členom petičného výboru povedal, že voči zámeru mesta neboli prijaté žiadne námietky a negatívne stanovisko mali dotknutí podať v stavebnom konaní. Keďže však chcel vyjsť aj im v ústrety, vyjadril, že sa mesto skúsi dohodnúť s investorom a vec tak vyrieši k spokojnosti všetkých zúčastnených.

Obkolesení autami

Opýtali sme sa predsedkyne Petičného výboru pani Takácsovej, ako ich stretnutie s primátorom dopadlo a čo si o veci myslí.„ Súkromný podnikateľ odkúpil pod našimi oknami pozemok a chcel tam vybudovať parkovisko pozdĺž cesty. My sme autami obkolesení z každej strany a už toho máme dosť. Je pre nás neprípustné, aby sme tam, kde máme detské izby alebo spálne vkuse dýchali výpary z áut,“ uviedla pani Takácsová. Podľa ďalších slov predsedkyne Petičného výboru sa pod stanovisko podpísalo 63 občanov. V podstate išlo o 7 parkovacích miest, avšak pani Takácsová si myslí, že to ani mesto nemalo povoliť.

Dostali prísľub

Ako nám pani Takácsová povedala, „primátor Jozef Belický nám dal prísľub, že výstavbu parkovacích miest zastaví.“ O tom, že dôjde k zamedzeniu výstavby parkovacích miest nám potvrdili aj zo šalianskej radnice. Zeleň v okolí Kráľovskej by tak mala ostať nedotknutá.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM