Zlatica Gregorová Kultúra

Šaľania si uctili pamiatku obetí vojny: K pamätníku položili vence, FOTO

Aj v našom meste sme si pripomenuli smutnú udalosť. Verejnosť sa mohla prísť pokloniť k pamätníku.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania si uctili pamiatku obetí vojny: K pamätníku položili vence, FOTO
26
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Keďže ani Šaľa sa nevyhla ťažkým bojom, pri ktorých padlo mnoho obetavých ľudí, mesto zorganizovalo pietny akt. V utorok 7. mája 2019 sa popoludní zišla verejnosť, vedenie mesta, mládež aj mestskí poslanci, zástupcovia Zväzu protifašistických bojovníkov aj predstavitelia štátnych inštitúcií a hostia pri pamätníku na Dolnej ulici. Udalosť sa konala pri príležitosti 74. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom, kedy bola ukončená 2. svetová vojna.

Úcta k obetiam

Na začiatku pietnej udalosti zaznela slovenská hymna a po nej sa prítomným prihovorila členka Zboru pre občianske záležitosti v Šali Angela Čizmadiová. Pripomenula vojnový konflikt, ktorý sa dotkol aj nášho mesta. „Dnešná spomienková slávnosť nám pripomína a vás na toto pietne miesto priviedla úcta k tým, čo sa vo vojnových rokoch postavili na stranu spravodlivosti a pravdy,“ uviedla Angela Čizmadiová.

Neskôr privítala zástupcu primátora mesta Šaľa Róberta Tölgyesiho, ktorý uviedol, že „2. svetová vojna bola najväčším a najrozsiahlejším vojnovým konfliktom, ktorá si vyžiadala desiatky miliónov obetí. Bilancia tejto vojny je nesmierne desivá. Boli zničené celé mestá a spôsobené obrovské škody na majetkoch. Súčasná generácia ani budúce generácie nikdy nesmú zabudnúť na obete vojny a na to, že bez týchto obetí by nebol dnešný šťastný život.“

Poklona pri pamätníku

Predstavitelia mesta a hostia za spevu šalianskeho zboru postupne prichádzali k pamätníku s vencami, aby sa poklonili obetiam vojny. Prišli aj panie zo Zväzu protifašistických bojovníkov, ktoré vo vojne prišli o rodinných príslušníkov a aj preto sa stali členkami tejto organizácie. Zástupca primátora Róbert Tölgyesi vyjadril veľkú radosť nad tým, že sa pietnych aktov v Šali zúčastňuje veľa obyvateľov a aj takto si uctievajú obete za náš krajší život.

Šaľania si uctili pamiatku obetí vojny: K pamätníku položili vence, FOTO
26
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM