Veronika Zeiselová Kultúra

Šaľania si medzi sebou budú meniť veci: Čo nepotrebujete donesiete, čo potrebujete si zoberiete!

Máte doma veci, ktoré sú použiteľné, zavadzajú vám a už ich nepotrebujete? Rozhodne ich netreba vyhadzovať. Môžete pomôcť druhým. A to nie je všetko. Ak sa vám zápači nejaká vec od iných, pokojne si ju môžete zobrať domov.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania si medzi sebou budú meniť veci: Čo nepotrebujete donesiete, čo potrebujete si zoberiete!
Zdroj: Dnes24.sk

Zažili ste už Zónu bez peňezí? Tento projekt sa vám istotne zapáči. „Príďte darovať veci, ktoré už nepotrebujete a vymeňte ich za také, ktoré sa vám páčia. Alebo si zoberte to, čo by sa vám mohlo doma hodiť,“ hovorí Žaneta Tuhovčáková, ktorá v Šali zastrešuje organizáciu tejto zaujímavej akcie Tento projekt sa bude súčasne uskutočňovať v takmer 60 mestách Slovenska.

Hlavnou myšlienkou celej akcie je urobiť krajšie Vianoce tým, ktorí si to nemôžu prevažne pre nedostatok peňazí dovoliť. Darčeky predsa nemusia byť nové ani drahé, pokojne to môžu byť veci získané práve na Zóne bez peňazí, ktorá sa uskutoční po celom Slovensku 29. novembra a Šaľa (v priestoroch Čajovne na konci vesmíru ) nebude výnimkou.

„Začína sa to o 15:00. Tento rok nie je ešte presne stanovené, že odkedy budú môcť ľudia nosiť veci,“ vysvetľuje Tuhovčáková. Ale pozor, nie je to klasická burza, že ľudia niečo donesú, odídu a vrátia sa povedzme neskôr. „Ide o výmenu, ľudia niečo donesú a iné si odnesú,“ doplňuje organizátorka.

A čo môžu ľudia priniesť? „Môžu doniesť všetko, čo je v dobrom stave, čo nie je veľmi zničené alebo špinavé. Hlavne nech to nie sú veci na vyhodenie. Mali by to byť funkčné veci, ktoré by pre ostatných mohli niečo znamenať a mohli by ich ešte využiť. Napríklad sa nosí oblečenie, handmade vecičky, elektronika, hračky, knihy, domáce potreby,“ prezrádza Žaneta Tuhovčáková.

Keď ostanú niektoré veci, ktoré si nik nevezme, určite sa nevyhodia. „To, čo ostane sa určite mileradi darujeme ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú. Všetkým veciam nájdeme spokojných majiteľov. Neďaleko máme predsa aj útulok pre psíkov, tak prečo nepomôcť nejakými praktickými vecičkami aj im,“ dodáva Žaneta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM