Správy

Šaľania sa spojili pre dobrú vec: Ohrozeným pandémiou pomôže 270 kilogramov potravín

V Šali sme opäť ukázali, že osud našich spoluobčanov nám nie je cudzí. Svedčia o tom výsledky najnovšej potravinovej zbierky.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania sa spojili pre dobrú vec: Ohrozeným pandémiou pomôže 270 kilogramov potravín
Zdroj: TASR

Dve šalianske občianske združenia si vyhrnuli rukávy a počas dvoch dní vyzbierali od ľudí približne 270 kilogramov potravín.

Šaľa je plná dobrých ľudí. Svedčí o tom aj to, že do zbierky sa zapojilo viac ako 150 darcov.

Združenia zbierkou pomôžu konkrétnym jednotlivcom a rodinám ohrozeným pandémiou koronavírusu v meste a okrese Šaľa.

Pomôžu ľuďom v ohrození

„V okrese je približne 160 poberateľov dávok a príspevkov z dôvodu nízkeho príjmu (invalidní a starobní dôchodcovia a ďalší). Ďalších 30 rodín je v existenčnej kríze práve z dôvodu neschopnosti zabezpečiť základné životné potreby aj pre deti alebo rodiny s deťmi, a súčasne dbať na odporúčania o zvýšenom dodržiavaní hygieny. Ďalším 70 jednotlivcom hrozí, že sa dostanú do extrémnej núdze,“ informuje Róbert Andráši.

K solidarite s tými, ktorí sú v meste a okrese Šaľa najviac ohrození pandémiou, vyzvali občanov občianske združenia Optima Status a Šaľa – Tvoje mesto.

Zbierka prebiehala pred dvojicou miestnych obchodných domov.

„Oba dni boli fyzicky náročné, ale do zbierky sa zapojilo veľa ľudí zo Šale i okolitých obcí. Väčšina oslovených do zbierky prispela aspoň jedným druhom tovaru. Najčastejšie to boli cestoviny a konzervy, nazbierali sme aj pár sladkosti pre deti,“ povedala predsedníčka občianskeho združenia Optima Status Renáta Zelezníková.

„Mnohí darcovia nás vyhľadali cielene, pretože ich oslovil spôsob posunutia pomoci a prispeli aj celými taškami alebo krabicami potravín a hygienických potrieb. Veľmi si vážime, že solidaritu s rodinami v existenčnej kríze vyjadrili dobrým skutkom aj tí, ktorí sami majú málo. Prihlásil sa aj dokonca aj darca, ktorý chce pomáhať potrebným pravidelne,“ dodala Zelezníková.

Potešil ich darček

„Za všetko, čím rodiny a jednotlivci prispeli v prospech iných, chceme vyjadriť náš veľký obdiv a vďaku. V čase krízy a neistoty je takýto skutok hrdinstvom. V správnom čase, na správnom mieste a správnym spôsobom. Do zbierky osobitne prispeli aj šalianski skauti, ktorým rovnako, ako všetkým ľuďom dobrej vôle, záleží na tom, aby sme krízu z pandémie prekonali s minimálnymi škodami na ľudských osudoch,“ uviedla Zelezníková.

Výsledky zbierky ocenil aj predseda občianskeho združenia Šaľa – Tvoje mesto Róbert Andráši. „Na pomoci sa podieľali všetky vekové kategórie. Všetkým patrí veľké ďakujeme. Veľmi milé bolo napríklad sledovať, ako viedli k pomoci rodičia svoje deti, vysvetľovali deťom pre koho je pomoc a pomoc následne odovzdávali deti. Medzi darcami sme spoznali aj rodiny, ktoré pomáhali potravinami v minulosti, čo je veľmi chvályhodné,“ uviedol Róbert Andráši, poslanec Mestského zastupiteľstva v Šali.

Každého, kto sa zapojil do zbierky, jej iniciátori potešili darčekom.

„Darovali sme mu rúško zdarma a špeciálnu odmenu – pripravené dekoračné predmety. Časť z nich pripravili dobrovoľníčky občianskeho združenia Optima Status. Boli to svietniky, vonné sviečky a ozdobné fľaše s levanduľovou soľou do kúpeľa. Pridali k tomu magnetky a kľúčenky s nápisom "Dobro robím“, ktoré pre účel zbierky vyrobil a zdarma daroval Šaľan Dušan Sloboda," vymenúva Zelezníková.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM