Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľania sa boria s odpadom: K čistote by mohol pomôcť sociálny podnik

Horúcou témou sa zaoberá radnica a trápi aj obyvateľov mesta. To im vychádza v ústrety všemožnými prostriedkami.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania sa boria s odpadom: K čistote by mohol pomôcť sociálny podnik
16
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Okrem, toho, že sú priebežne organizované sezónne zbery, konajú sa aj brigády. K dispozícii má každý obyvateľ zberný dvor, kam môže vyviezť veľkokapacitný odpadový materiál. Súčasťou celého reťazca je i pravidelný odvoz komunálneho odpadu. Vlani sa radnica zapojila do projektu Zmena systému zberu odpadov v meste Šaľa – časť Veča prostredníctvom systému polopodzemných kontajnerov a získala aj nenávratný finančný príspevok. Večianske moderné nádoby sú už v prevádzke, druhá strana Váhu si na ne ešte chvíľu počká.

Sťažnosti

Ani všetky spomínané aktivity však nevyústili do spokojnosti obyvateľov. Denne sa boria s problémami, ktoré súvisia s odpadom a preplnenými kontajnermi. Aby mohla radnica operatívne zasiahnuť a bola dobre informovaná, zriadila skupinu na sociálnej sieti, kde môžu občania predložiť svoje postrehy a návrhy. Na nedávnom rokovaní mestského zastupiteľstva v Šali sa miestni poslanci oboznámili s aktuálnou situáciou. Občania sa totiž samospráve sťažovali, že v meste je sústavne neporiadok a špina. S tým sa stotožnilo i viacero poslancov.

Sociálny podnik

Poslankyňa Gabriela Lacková prišla s konkrétnym návrhom na založenie sociálneho podniku. „Dostávam veľa sťažností od občanov, že Šaľa taká špinavá ešte nebola a veľmi sa to zhoršilo. Tak sme požiadali o stretnutie pána primátora s poslancom Petrom Jarošom a po krátkej diskusii sme prišli k záveru,“ uviedla na zasadnutí Gabriela Lacková. Ide o to, že poslanci by chceli zriadiť v meste sociálny podnik, vďaka ktorému by poriadok mali zamestnanci mesta pod palcom. Podľa návrhu by sa ušetrili financie a zároveň by sa s vlastnými ľuďmi ľahšie postarali o čistotu.

Urobia analýzu

Touto otázkou sa mesto zaoberá dlhú dobu. Samozrejme je potrebná analýza, ktoré činnosti by boli efektívne a hospodárne, tak aby ich zabezpečoval vlastný sociálny podnik. V tejto chvíli ešte nie sú známe finančné schémy pre uvedené podniky,“ uviedla viceprimátorka mesta Šaľa Danica Lehocká

Podľa Danice Lehockej sa tak kompetentní v radnici môžu v pokoji rozhodnúť, ktorá oblasť by bola vhodná pre činnosť sociálneho podniku. V každom prípade by však mesto chcelo ísť touto cestou a spomínané aktivity ohľadne čistoty v meste víta.

V priloženej galérii si pozrite fotografie z vlaňajšieho upratovania Šaľanov pri Váhu.

Foto: ilustračné

Foto, Deň Zeme oslávili aj v Šali: Obyvatelia pracovali aj sa zabavili
16
Galéria
Zdroj: Róbert Andráši
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM