Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľania s novým poplatkom za odpad: Poslanci schválili jeho navýšenie

Horúcou témou októbrového zastupiteľstva boli dane. To, že majú sumy stúpnuť, sa viacerým obyvateľom nepáči.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania s novým poplatkom za odpad: Poslanci schválili jeho navýšenie
4
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

V súvislosti s daňami vystúpila na zastupiteľstve vedúca Oddelenia ekonomiky a podnikania (OEaP) Alena Kiácová, ktorá prítomným uviedla, že výdavky miest a obcí legislatívnymi zmenami rýchlo rastú a tak narýchlo museli hľadať spôsob, ako prísť k rovnováhe v rozpočte. Navrhli teda, podľa radnice, najschodnejšie riešenie a to formou zvýšenia daní. Vedúca OEaP uviedla, že v posledných rokoch zvyšovaním daní občanov nezaťažovali.

Zvyšujú aj iní

Kým ostatné mestá majú vyššie dane, taktiež avizujú zvýšenie o 20 – 30%. Poplatok za odpad navrhli zvýšiť z 27,50 eur na 35 eur. Aj tu vplyvom legislatívnych zmien narastajú výdavky s nakladaním odpadu. Táto čiastka predstavuje približne 170-tisíc eur,“ uviedla Alena Kiácová.

K bodu sa vyjadril primátor mesta Šaľa Jozef Belický. Okrem iného spomenul, že „poplatky za odpad sa nezvyšovali v meste roky. Postupne sme nútení platiť stále vyššie poplatky za uskladnenie odpadu. Cena služby sa zvyšuje a my nemôžeme a nesmieme dopustiť stav, že na jednej strane, budeme klamať občanovi, koľko poplatok skutočne stojí a na druhej strane mu budeme brať nárok na chod a rozvoj jeho mesta.“

35 eur /ročne

Reálne vypočítali poplatok za Likvidáciu odpadu na rok 2020 vo výške 35 eur/ ročne. Primátor zdôraznil, že pripomienky aj diskusie na sociálnych sieťach nútia radnicu doplatiť z mestskej kasy, čo by bolo v rozpore so zákonom a teda nepripadá do úvahy.

Schválené

Jozef Belický uviedol, že ak by malo mesto doplácať za odpad, v tom prípade by radnica musela z niečoho ubrať a teda by nebola opravená plaváreň, moderný kultúrny dom, zrekonštruované cesty a môže dôjsť k prepusteniu zamestnancov. S týmto variantom však radnica nepočíta. Poplatky za odpad sa podľa primátora nemôžu hradiť z financií, určených na rozvoj mesta.

Do diskusie sa zapojilo aj viacero poslancov, ktorí apelovali na vyššiu separáciu odpadu a taktiež aj kontrolu vývozu odpadu. Výsledkom rokovania bolo schválenie Všeobecne záväzného nariadenia. Občania mesta budú platiť v roku 2020 za likvidáciu odpadu v Šali 35 eur.

Vo fotogalérii si pozrite zábery z jesenných prác v Šali a Veči.

Foto: ilustračné

Jesenné práce vo Veči: Aktivačnými prácami pomáhajú mestu, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM