Peter Sýkora Rôzne

Šaľania protestovali proti hustej doprave v meste

Protestným zhromaždením sa dnes obyvatelia Šale rozhodli upozorniť na neúnosnú dopravnú situáciu v meste. Kompetentné úrady a inštitúcie vyzvali na urýchlené vybudovanie obchvatu mesta a skrátenie trasy, po ktorej premáva nákladná tranzitná doprava.

Zároveň navrhli vykonať merania technickej seizmicity, vibrácií a hluku spôsobených cestnou premávkou. Požadujú tiež vybudovanie tlmiacich konštrukcií v podzemí na zamedzenie šírenia vibrácií, vybudovanie ochrany pred hlukom a vybudovanie bezpečných prechodov pre chodcov.
Dnešné zhromaždenie občanov je ako výkričník k neúnosnej dopravnej situácii v meste. Podujatie bolo vyvolané stagnáciou prípravných prác a nekonaním príslušných orgánov. Oprávnene sa pýtame, aké pripomienky, aké doplnky a aké zmeny boli zo samosprávy predložené, aby nový návrh riešenia dopravy mohol byť v čo najkratšom čase realizovaný? Ako vidíme, kým nezačne stavebná činnosť a kým sa doprava neodkloní, tak mesto ako celok bude trpieť,“ zdôraznil spoluorganizátor podujatia Igor Klačko.
Účastníci protestného zhromaždenia upozornili aj na nežiaduce účinky na zdravie ľudí vyvolané technickou seizmicitou od dopravného zaťaženia a stúpajúce zdravotné problémy obyvateľov vyvolané nedostatkom odpočinku. „Aj v nočných hodinách sú otrasy vyvolané dopravou cyklicky vnášané do objektov rodinných domov a bytov pozdĺž spomínanej cesty. V tejto súvislosti upozorňujeme aj na porušenie zákonov tým, že príslušné orgány sa svojím nekonaním môžu dopustiť trestného činu ublíženia na zdraví z nedbanlivosti,“ upozornil Klačko. Zároveň pripomenul aj preťaženosť cestného mosta cez rieku Váh, po ktorom prejde denne 20.000 áut.
„Preto obyvatelia mesta Šaľa vyzývajú vládu Slovenskej republiky, Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii SR, Nitriansky samosprávny kraj, Krajský úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie v Nitre, a primátora a zastupiteľstvo mesta Šaľa, aby urýchlene prijali a uskutočnili opatrenia na riešenie kolabujúcej situácie dopravy,“ dodal Klačko.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM