Zlatica Gregorová Rôzne

Šaľania obľubujú vodu z artéziek: Iba jedna zo štyroch nie je pitná

Dobrá voda je na viacerých miestach. Protokol potvrdil kvalitu z Hornej, Hviezdoslavovej, Námestia sv. Trojice a z Pribinovho námestia vo Veči.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania obľubujú vodu z artéziek: Iba jedna zo štyroch nie je pitná
Foto: Zlatica Gregorová

Vyhovujú

Po čase opäť odborníci odobrali vzorky zo šalianskych artézskych studní. „Dodaná vzorka vody v stanovených parametroch vyhovuje podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky,“ uvádza sa v protokole.

Nepitná na Dolnej

Na pitie nie je vhodná iba voda zo studne na Dolnej ulici. „Šaľa je výnimočná v počte artézskych zdrojov a je dobrou správou, že podľa najnovších výsledkov rozborov z piatich nevyhovuje iba jeden. Keďže ide o podzemnú vodu, ktorá je ovplyvnená prírodou, jej zloženie sa mení. Aj z toho dôvodu mesto jej kvalitu pravidelne monitoruje,“ uviedla Erika Kollerová z mestského úradu.

Iné zloženie

Ako Erika Kollerová doplnila, oproti poslednej kontrole sa zmenilo napríklad zloženie vody na Námestí sv. Trojice, ktorá bola istý čas nepitná. „V rámci fyzikálnochemického rozboru vody skúmajú odborníci rôzne parametre, napríklad výskyt arzénu, ortuti, chrómu a ďalších látok. Z hľadiska mikrobiologického rozboru si posvietili napríklad na výskyt baktérií,“ dodala Kollerová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM