Zlatica Gregorová Kultúra

Šaľania môžu začať tvoriť: Vyhlásili 9. ročník Eseje Jána Johanidesa

V našej mestskej knižnici sa stále niečo zaujímavé deje. Pracovníčky inštitúcie sa venujú čitateľom a v týchto dňoch aj pozývajú na súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania môžu začať tvoriť: Vyhlásili 9. ročník Eseje Jána Johanidesa
15
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Tradičnú Esej Jána Johanidesa vyhlasuje Literárne informačné centrum v Bratislave, Mesto Šaľa a Mestská knižnica Jána Johanidesa v Šali. Vyhlásenie prebehlo 8. januára 2019. I tentoraz sa do aktivity môžu zapojiť mladí tvorcovia, ktorí sa zaujímajú o slovenského prozaika a esejistu a jedna z jeho myšlienok im bude inšpiráciou.

Pre stredoškolákov

Podľa informácií Literárneho centra sa „na súťaži môže zúčastniť každý stredoškolák z ktorejkoľvek školy na území Slovenska. Príspevky vyhodnotí porota zložená zo spisovateľov a odborných pracovníkov Literárneho informačného centra v Bratislave. Výsledky súťaže budú vyhlásené 16. apríla (utorok) 2019 v Dome kultúry Šaľa, SNP 16, 927 01 Šaľa, spojené s hodnotením ocenených prác. Hlavnou cenou súťaže Esej Jána Johanidesa je honorované uverejnenie víťaznej práce v mesačníku Knižná revue.“

Ako informujú z Literárneho centra, esej by mala mať maximálne 3 normostrany, t. j. maximálne 5200 znakov aj s medzerami. I tentoraz budú hlavnými mottami esejí myšlienky Jána Johanidesa:

Tri témy

  1. Náš súčasný stiesňujúci svet, v ktorom sa čoraz väčšmi stmieva, je našťastie ešte vždy aspoň kde-tu osvetľovaný spoľahlivými lampami. (pomôcka: Johanides pod lampami myslí šerosvit, rembrandtovské osvetľovanie intimity, súkromia i sveta. Toto osvetlenie je vzájomné. Ak ho vytvárame, aj ono osvetľuje nás a vytvára útočisko.)
  2. Občas sa zdá, že rozhodnutie znamená zmenu smeru. Azda. Ale viete, že rozhodnutie nesmeruje k cieľu, pre ktorý ste sa vlastne rozhodli. (pomôcka: Slobodná vôľa nás často vrhá do rozhodnutí, ktoré sú predčasné. Neskôr sa ukáže, že to, pre čo sme sa rozhodli, bolo len chvíľkové pobláznenie a v podstate sme to nechceli.)
  3. Každý sa prekvapí, keď skonštatuje, že jeho zážitky sú v rozpore s predstavou, ktorú mal o svojich citoch. (pomôcka: Rozpor medzi realitou a predstavou zasahuje naše city a môže spôsobovať vnútorné trhliny či zranenia – alebo nové rozpoznanie podstaty v nás.)

Potrebné údaje

Tvorcovia by svoje súťažné eseje mali zaslať do 18. marca 2019 na e-mail: maria.fillova@litcentrum.sk. Každá esej musí obsahovať meno a priezvisko súťažiaceho, názov eseje, motto myšlienky Jána Johanidesa, vek a názov školy s adresou a menom pedagóga.

Priloženou FOTOGALÉRIOU si môžete pripomenúť vlaňajšiu návštevu indonézskej veľvyslankyne v šalianskej knižnici.

Foto: ilustračné

V šalianskej knižnici bola burza: Prišla aj indonézska veľvyslankyňa, FOTO
15
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM