Peter Štrbo Rôzne

Šaľania majú záujem pomôcť túlavým psom

Iniciatíva pomôcť zatúlaným psom v našom meste vznikla cez diskusné fórum na internetovej stránke mesta Šaľa.

Viete o tom, že v Šali sa ročne odchytí až 130 túlavých psov? Mesto má zabezpečené umiestnenie odchytených psov v útulku regionálneho centra Slobody zvierat v Nitre. Avšak niektoré prípady sú tie šťastnejšie, keď sa psík iba stratil nepozorným majiteľom. V takom prípade je jednoduchšie vyzdvihnúť si psíka v kotercoch vo Veči ako ísť pre neho do Nitry. Smutnejších prípadov, keď psíka nikto nevyhľadá je však oveľa viac. Tieto v kotercoch pobudnú približne týždeň. Najmä na základe týchto skutočností vznikla iniciatíva občanov pomôcť túlavým psíkom mesta Šaľa. V diskusii Šalania zhodnotili, že koterce vo Veči pôvodne určené pre služobné psy, nie sú prispôsobené pre túlavých psov malého vzrastu. „Mreže boli stavané pre plemená ako rotvajler či nemecký ovčiak. Koterce boli na rôznych miestach prehryzené potkanmi. V diskusnom fóre sme sa dohodli aj na osobnom stretnutí s mestskou políciou. Na tomto stretnutí každý povedal, s čím by pomohol. Dobrovoľníci poskytli sieťovinu na zhustenie pletiva. Jeden dobrovoľník zvaril spoločne s príslušníkmi mestskej polície túto sieťovinu s pletivom. Veľkou časťou sa na týchto prácach podielal príslušník mestskej polície Ján Komjáthy,“ uviedol Róbert Andráši, jeden z iniciátorov tejto aktivity.

Ako ďalej uviedol, dobrovoľníci začali nosiť krmivo na mestskú políciu a prejavili záujem o čistenie kotercov, kŕmenie a venčenie psov. S dobrovolníkmi bola podpísaná zmluva, kde sa s mestskou políciou dohodli na konkrétnych podmienkach starostlivosti o psov. V tomto období dobrovoľníci pripravujú koterce na zimu, ukladajú na studenú podlahu kartóny, ktoré pravidelne menia. Dobrovoľník Patrik Szőcs uverejnil na internetovej stránke mesta Šaľa fotky bígla umiestneného v kotercoch. Požiadal Šalanov o poskytnutie domova pre bígla. Tí prejavili záujem pomôcť tomuto bíglovi a behom dvoch dní mal bígel nový domov. Na facebooku vytvorila dobrovolníčka Michala Wöllner profil Zatúlané psíky Šaľa, kde sú uverejňované fotografie psov v kotercoch, ako aj psov, ktorým sa podarilo nájsť nový domov, resp. nájsť „starého“ majiteľa. Dobrovolníci chcú zabezpečiť, aby fotografie psov v kotercoch boli uverejňované aj na stránke mestskej polície www.msp.sala.sk , uvažuje sa aj nad vytvorením internetovej stránky, ktorá sa bude venovať túlavým psom v Šali. Dobrovoľníci budú odpovedať na otázky Šaľanov týkajúce sa túlavých psov prostredníctvom e-mailovej adresy zatulanepsikysala@gmail.com.

V budúcom roku bude potrebné vyriešiť vyspádovanie, odtok vody. Zatiaľ sa dobrovoľníci spoločne s mestskou políciou venujú starostlivosti o psov v kotercoch a hľadajú im nový domov.

Koterce Šala
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM