Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľania hodnotili kultúru: Páči sa nám Šaliansky jarmok a Večianske slávnosti

Nedávno sa obyvatelia mesta vyjadrili, v akom svetle vidia možnosti kultúry. Namiesto debát so susedmi napísali, čo ich teší a čo nie.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania hodnotili kultúru: Páči sa nám Šaliansky jarmok a Večianske slávnosti
50
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Prieskum organizovalo Mesto Šaľa. Svoje postrehy mohol občan Šale uviesť do online dotazníka a naporúdzi mal na výber z niekoľkých odpovedí. Témami prieskumu bol kultúrny život v meste, životné prostredie, bývanie a život v meste a služby.

Ako podklad

Na svete sú už aj odpovede obyvateľov mesta a tak sa môžete dozvedieť, ako je na tom Šaľa v oblasti kultúrneho života, podľa názorov jej obyvateľov. „Cieľom dotazníkového prieskumu bolo zistiť spokojnosť obyvateľov s kultúrnym životom a s kultúrnymi podujatiami v meste Šaľa za rok 2018. Dotazník bol anonymný, otvorený pre všetkých obyvateľov mesta a bude použitý pre účely vyhodnotenia plnenia aktivít Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Šaľa na roky 2015–2020,“ uvádza Petra Szalayová v správe o vyhodnotení dotazníka na sala.sk.

Vedú ženy

V prieskume svoje názory vyjadrilo tentoraz 367 respondentov, pričom vlani ich bolo 419, čo je o 52 menej respondentov. Aj tentoraz vôľu odpovedať preukázalo viac žien (65,40%) ako mužov (34,60%). Podľa výsledkov Petry Szalayovej z Mestského úradu v Šali je zrejmé, že všeobecne spokojných občanov s kultúrou v meste je 29,97% opýtaných, pričom čiastočne spokojných je 50,14%. Nespokojných je 19,35% respondentov.

Najradšej vonku

Najväčší počet občanov mesta preferuje koncert modernej hudby, premietanie v kine a divadelné predstavenie a audiovizuálnu tvorbu. Celkovo 56,40% opýtaných uviedlo, že majú radi podujatia vo vonkajšom prostredí a 24,25 % ich rado navštevuje vo vnútri.

Každý týždeň

Organizovanie akcií každý týždeň by sa, podľa výsledkov prieskumu Petry Szalayovej, páčilo 22,62% respondentov, raz mesačne by ich uvítalo 31,61% opýtaných a bez akcií by vedelo existovať 1,36% respondentov.

Čo sa týka spôsobu, ako sa o podujatiach občania Šale dozvedajú, jednoznačne vedú sociálne siete (36,33%). Na druhej priečke (17,54%) sú letáky a plagáty a trojicu uzatvára web mesta Šaľa a MsKS (15,48% opýtaných). Najúspešnejším podujatím minulého roka bol, podľa vyjadrení Šaľanov, Šaliansky jarmok (28,84%), Večianske slávnosti (7,52%), Vianočné trhy (7,21%), divadelné predstavenia (6,90%) a podujatia v amfiteátri (4,39%).

Zeleň aj spevokol

K dôležitým podkladom v kultúrnej oblasti patria názory občanov na to, čo konkrétne je v meste dobré a čo by bolo potrebné vylepšiť. Medzi najčastejšie odpovede, čo by bolo nutné urobiť pre kultúru, patrí modernizácia kultúrnych domov. Tu je namieste podotknúť, že mesto v týchto dňoch opravilo večiansky kultúrny dom a chystá sa opraviť aj šaliansky. Ďalej by podľa výsledkov Petry Szalayovej mohli byť v meste viac využívané vonkajšie priestory (lesopark a iné) a respondenti by prijali ešte viac zelene do areálu amfiteátra, kde sa konajú podujatia. Zaujímavosťou bol návrh na založenie speváckeho zboru pre občanov od 30–60 rokov.

Vo fotogalérii uvidíte zábery z nedávnej oslavy Noci múzeí v Dome ľudového bývania v Šali.

Foto: ilustračné

V domčeku oslávili Deň múzeí: S výstavou a dedinskými strašidlami, FOTO
50
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM