Zlatica Gregorová Správy

Šaľania hlasy odovzdajú aj spoza hraníc: Záujem o voľbu poštou výrazne stúpol

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa blížia míľovými krokmi. Aj tí, ktorí nebudú v tento deň vo svojom bydlisku, sa môžu zapojiť.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania hlasy odovzdajú aj spoza hraníc: Záujem o voľbu poštou  výrazne stúpol
Zdroj: shutterstock

Občania našej krajiny, ktorí už vedia, že sa v deň volieb 29. februára 2020 nebudú nachádzať na území Slovenskej republiky, môžu aj v takom prípade voliť.

Prostredníctvom pošty

Urobia tak poštou a to v prípade, že nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a boli na základe žiadosti zapísaní do osobitného zoznamu voličov. Prostredníctvom pošty tak môžu urobiť aj voliči, ktorí majú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiavajú mimo jej územia.

Mimo územia

Podľa Ministerstva vnútra SR, volič, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a v čase volieb sa zdržiava mimo jej územia, mohol požiadať o voľbu poštou v listinnej alebo elektronickej forme. Žiadosť musela byť príslušnej obci doručená do 10. januára 2020.

156 žiadostí

„V Šali o voľbu poštou pre voľby do NR SR v roku 2020 požiadalo 156 občanov, ktorí majú trvalý pobyt v našom meste. Žiadosti prišli z rôznych krajín ako je Česká republika, Nemecko, Švajčiarsko, Veľká Británia a Írsko, Holandsko, Rakúsko, Belgicko, Thajsko, Kuvajt a mnohé ďalšie,“ informovala náš portál Dajana Hanesová z Mestského úradu Šaľa.

Ako uviedla šalianska hovorkyňa, v Šali výrazne stúpol počet žiadostí o voľbu poštou do NR SR oproti predchádzajúcim rokom. V roku 2012 doručili do Mestského úradu v Šali 20 žiadostí a v roku 2016 prišlo 52 žiadostí.

Všetky ďalšie potrebné informácie k voľbám 2020 nájdete na webe mesta Šaľa.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM