Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľania, chystajte projekty: Radnica rozdá 6000 eur z Participatívneho rozpočtu

Obyvatelia nášho mesta majú opäť plno nových plánov. Ak šikovné projekty dostanú zelenú, budú ich môcť aj uskutočniť.

Ilustračný obrázok k článku Šaľania, chystajte projekty: Radnica rozdá 6000 eur z Participatívneho rozpočtu
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Jedným zo zdrojov financovania je Participatívny rozpočet. Z tohto balíka peňazí je možné aj v tomto roku podporiť projekty, smerujúce k obohateniu či rozvoju mesta. Žiadateľmi sú občania, ktorí sú ochotní sa na realizácii projektu aj osobne zúčastniť. Teraz sa oplatí prísť s dobrým nápadom ešte o čosi viac.

O tisícku viac

Hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová nám prezradila, v čom sa tohtoročná výzva k Participatívnemu rozpočtu líši od vlaňajšej: “V tomto roku mesto vyčlenilo na občianske projekty o 1000 eur viac ako minulé roky. Ľudia sa už pred vyhlásením výzvy hlásia so svojimi žiadosťami. Dve skupiny ľudí chcú podať projekt na vybudovanie výbehu-venčoviska.“

Radnica pomôže

Mestské zastupiteľstvo schválilo na rok 2019 výdavky vo výške 6 000 eur. Sú určené na projekty, ktoré si spracovávajú priamo Šaľania. Podľa Eriky Kollerovej realizácia Participatívneho rozpočtu prebieha tak, že skupiny obyvateľov (nie občianske združenia), alebo aj jednotlivci navrhnú projekty, ktoré by si želali uskutočniť s cieľom skrášlenia a zlepšenia podmienok života v meste Šaľa.

V uvedenej výzve ide hlavne o samotných občanov, ktorí navrhnú a spracujú projekt. Avšak mestský úrad bude ich odborným poradcom v tom, že vyhodnotí lokalitu v zmysle majetkových vzťahov, vhodnosť výberu lokality, reálnosť rozpočtu.

Počas minuloročnej výzvy sa Šaľania chopili šancí a svoje sídliská skrášlili o množstvo zelene. Taktiež pribudli herné prvky na detských ihriskách. Vybudované bolo aj venčovisko-výbeh na sídlisku L. Novomeského, pričom nápad si získal veľa priaznivcov a pozitívne odozvy nielen od psičkárov.

Ďalšie venčoviská?

Mesto tento nápad podporilo a realizácia výbehu sa osvedčila. Okrem toho, že priestor pre štvornohých je naplno využitý, aj žiadatelia sa správajú zodpovedne. Exkrementy po svojich miláčikoch zbierajú a o areál sa príkladne starajú. Nápad zrejme inšpiroval viacerých, keďže o tohtoročný Participatívny rozpočet prejavili záujem už viacerí. Dve skupiny ľudí by chceli vybudovať taktiež venčovisko v dvoch lokalitách v meste,“ objasnila Erika Kollerová.

Do konca apríla

Svoje žiadosti spolu s krátkym popisom projektu môžete písomne doručiť na adresu: Mesto Šaľa, Nám. Sv. Trojice 7, 927 15 Šaľa do 30. apríla 2019. Po doručení zámerov ich následne poverená komisia vyhodnotí. Tie najlepšie nápady naberú reálnu podobu v druhej polovici roka. Žiadatelia by mali v dokumentoch uviesť svoje meno (názov) a adresu (sídlo) navrhovateľa, telefonický a e-mailový kontakt, nesmie chýbať stručný popis projektu vo forme všeobecného návrhu bez technických detailov s vizualizáciou riešenia a predpokladaný rozpočet.

V našej FOTOGALÉRII si môžete pozrieť zábery z venčoviska na ul. L. Novomeského v Šali.

Foto: ilustračné

FOTO, V Šali jepriestor pre milovníkov psov: Venčoviskom vyriešili problémy
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM