Peter Štrbo Rôzne

Šaľania bojujú za záchranu nemocničného parku

OZ Petra Bošňáka sa snaží o záchranu nemocničného parku a o jeho odčlenenie od komplexu budov ponúkaných na predaj súkromným vlastníkom. V meste už koluje petícia za jeho záchranu.

Občianske združenie Petra Bošňáka (OZPB) sa v Šali dlhodobo aktivizuje v oblasti starostlivosti o životné prostredie. Nemocničný park bol vybudovaný v 50-tych rokoch minulého storočia a k jeho zakladateľom patrí Peter Bošňák, ktorého meno nesie aj občianske združenie bojujúce o záchranu tejto „oázy zelene“. Zrušenie Nemocnice s poliklinikou v Šali medzi občanmi rezonuje ešte dodnes. Objekt, ktorý v súčasnosti patrí VÚC Nitra, bol už niekoľkokrát ponúknutý na predaj, no neúspešne. Jeho cena za niekoľko rokov rapídne poklesla a tak sa nitrianska samospráva uchyľuje k núdzovým riešeniam. V najbližších plánoch nitrianskeho VÚC sa ráta s rozdelením areálu do logických celkov a s ich postupným odpredajom súkromným vlastníkom. OZPB na základe týchto informácií rozbehlo v Šali „Petíciu na záchranu nemocničného parku v Šali“, kde žiadajú o odčlenenie nemocničného parku z komplexu ponúkaného na predaj a o zachovanie jeho účelu pre občanov mesta Šaľa. Prevládajú obavy, že by rozdelením parku medzi viacerých súkromných vlastníkov došlo k jeho zániku.

OZ Petra Bošňáka odôvodňuje svoju žiadosť nasledovne (vyberáme z petície):

  • Nemocničný park je organickou súčasťou centra mesta a slúži ako oáza zelene pre jeho obyvateľov
  • V prípade odpredaja parku a jeho rozdelenia, by park stratil svoju enviromentálnu funkciu a znehodnotilo by sa centrum mesta.
  • Celková spoločenská hodnota stromov v parku predstavuje približne 385 696 eur.

Priložili ruku k dielu

Členovia a priatelia združenia sa cez týždeň stretli v nemocničnom parku na brigáde, aby vyčistili park od smetí, skla, buriny a popadaných konárov. Orezali aj suché časti stromov a do kvetináčov nasadili trvalky, ktoré parku darovali občania. Podarí sa im napokon zachrániť „oázu zelene“ pre ďalšiu generáciu?

Ako sa dostať k petícii?

Petičný výbor sa zúčastní blížiacich sa šalianskych slávností, kde sa bude môcť každý záujemca podrobne zoznámiť s petíciou a podpísať ju.

súvisiaci článok: [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.77069_O-nemocnicu-v-Sali-zaujem-nebol.52]O ne­mocnicu v Šali záujem nebol[/link]

foto: zábery z brigády v nemocničnom parku/Šaľa24

Peticia_nemocnicny_park
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM