Zlatica Gregorová Šport

Šaľan Daniel Kováč (15) v ROZHOVORE: Ako úspešný chodec začínal a čo ho čaká?

Na slávnostný okamih prišiel v štýlovom drese, avšak obutý v čiernych lakovkách. Spolu s deťmi odbehol čestné kolo. Jeho detský sen sa mu plní.

Ilustračný obrázok k článku Šaľan Daniel Kováč (15) v ROZHOVORE: Ako úspešný chodec začínal a čo ho čaká?
Foto: Zlatica Gregorová

K vysnívaným métam pomáha aj jeho športové srdce, elán a veľké odhodlanie. Prečítajte si rozhovor s úspešným šalianskym chodcom Danielom Kováčom.

Ťažké začiatky

K športu sa Daniel, podľa vlastných slov, dostával veľmi ťažko. Trénoval v Šali, na amatérskej úrovni zhruba 2 roky. Tréner Peter Mečiar ho vraj najprv nechcel zobrať pod svoje krídla, keďže mal o chlapcovi získať negatívne referencie. Daniel sa však nevzdal a išiel za svojim snom. Vďaka trpezlivosti a radosti zo športu chodil za trénerom Petrom Mečiarom tak dlho, kým mu nakoniec nedal šancu. „Toľko som ho otravoval, že povedal, aby som prišiel na tréning. Nakoniec som z neho neodišiel. Po troch mesiacoch tréningu som začal reprezentovať Slovenskú republiku,“ prezrádza Daniel.

Pomáhajú

Daniel nepochádzal z ľahkých pomerov, má 12 súrodencov a tak sa mu život po čase poriadne zmenil. Do Nitry nemohol cestovať denne, ale po štyroch mesiacoch tréningu vďaka trénerovi Mečiarovi získal internát aj školu v Nitre, keďže videl, že šport ho naozaj baví a Daniel jeho dôveru nesklame. „Ani teraz to vôbec nie je také ľahké, niekto si myslí, že ten Dano má sponzorov, ale ide to vďaka Šali aj OZ Šaľa – Tvoje mesto, ktorí mi prispeli na sústredenia, výživové doplnky a pod.“ konštatuje Daniel Kováč.

Aké úspechy sa Danielovi podarilo dosiahnuť?

„Po 3 mesiacoch tréningov som získal 2. miesto na kvalifikácii na medzinárodné stretnutie žiakov v Trnave, takže prvýkrát som Slovenskú republiku reprezentoval tam. Moje úspechy sú Majster Slovenska v hale na 3 km, najväčší úspech – 9. miesto v Európe na MS do 18 rokov v Göyri, 4. miesto v európskych tabuľkách na 10 km, Majster Západného Slovenska, 3 – násobný vicemajster.“

Aké sú jeho idoly?

„Mojím idolom je Matej Tóth a Yohan Diniz. S Matejom Tóthom som absolvoval sústredenie v Juhoafrickej republike, kde som videl, čo to obnáša.“

Ráno Daniel vstane, zacvičí si rehabilitačné cvičenia na chrbát, na stabilitu tela, podľa druhu tréningu, po ňom nastáva regenerácia, oddych a neskôr ho čaká druhý tréning s regeneráciou.

Ako zvláda túto zmenu životného štýlu?

„Nikto nepovedal, že to bude ľahké. Vedel som, do čoho idem, ale zatiaľ to zvládam a verím, že to budem zvládať i naďalej.“

A ako sa cítil pri otvorení novovybudovaného bežeckého oválu?

„Som hrdý, že Šaľa takéto niečo dala spraviť. Verím, že tu budem mať aj tréning, minulú nedeľu som ho vyskúšal. Je to kvalitná tartanová dráha a som šťastný a hrdý, že som ju mohol otvoriť.“

Čo šalianskeho chodca Daniela čaká najbližšie?

„4. januára budúceho roka sa zúčastním Majstrovstiev a veľké preteky ma čakajú budúci rok v júli. Už tretí týždeň intenzívne trénujem. Naberá to obrátky, začíname intenzívne trénovať s tým, že mám aj dlhé tréningy aj krátke, takže príprava pokračuje. Hlavne, že zdravie slúži, že po tých pretekoch som zdravý."

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM