Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľa získala 6. miesto v rebríčku transparentnosti: Zavážilo aj rozhodovanie verejnosti

Členovia samospráv dbajú, aby sa všetky aktivity z verejného života udiali v čo najväčšej prehľadnosti a v mene zákona. Nášmu mestu sa to darí.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa získala 6. miesto v rebríčku transparentnosti: Zavážilo aj rozhodovanie verejnosti
Foto: Zlatica Gregorová

Dianie samospráv sleduje pozorné oko mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS).

Šaľa je šiesta!

Organizácia TIS má už v názve uvedené, že jej hlavnou náplňou je kontrola transparentnosti, čo znamená minimalizovanie korupcie a napríklad aj konfliktu záujmov. Nedávno táto mimovládna organizácia zverejnila výsledky Otvorenej samosprávy – Hodnotenia transparentnosti 100 najväčších miest a 8 žúp. Šaľa v rebríčku transparentnosti zahviezdila na 6. mieste, čo znamená veľký úspech. Šaľa si polepšila o 15 bodov oproti predchádzajúcemu hodnoteniu.

Získali „A“

Mimovládna organizácia si posvietila na fungovanie 100 slovenských samospráv, medzi nimi aj na krajské mestá. Šaľa z maximálnych 100% získala 75 a dostala tak známku A. V rebríčku skončilo naše mesto vysoko nad priemerom, ktorý je na úrovni 57%,“ komentovala úspech radnice hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová.

„Rebríček Otvorená samospráva 2018 je len prvotným ukazovateľom otvorenosti samosprávy. Čím vyššie je mesto v rebríčku umiestnené, tým podľa TIS obec vytvára menší priestor pre korupciu a netransparen­tnosť,“ píše sa v opise hodnotenia transparentnosti miest, ktorú realizovala mimovládna organizácia Transparency International.

Jedenásť oblastí

„TIS vybrala 11 oblastí a 105 indikátorov, ktoré zahŕňajú predovšetkým informácie týkajúce sa právomocí miestnych samospráv vyplývajúcich zo zákona (napr. predaj a prenájom majetku), a tiež politík, ktoré by podľa TIS mali mať miestne samosprávy oficiálne upravené (napr. etika a konflikt záujmov). Najväčšiu váhu má prístup k informáciám, podiel verejnosti na rozhodovaní v samospráve, verejné obstarávanie a oblasť rozpočtu a zmlúv,“ uvádza TIS.

Rozhodovanie verejnosti

Najvyššie hodnotenie získala Šaľa, podľa Transparency International Slovensko v účasti verejnosti na rozhodovaní, kde dosiahla 96%, ďalej to bol prístup k informáciám s 94% a tretiu priečku s najvyšším ohodnotením zaznamenala Šaľa v predaji a prenájme nábytku a rozpočtoch a zmluvách, pričom samospráva dosiahla 76%.

Naopak, najnižšie hodnotenie mesto získalo v etike a konflikte záujmov so 42%, obecné podniky a organizácie majú 46% a dotácie a granty získali 54%.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM