Peter Sýkora Rôzne

Šaľa ocenila osobnosti, ktoré prispeli k rozvoju mesta

Alžeba Szabová z partnerského mesta Oroszlány v Maďarsku dostala čestné občianstvo.

Mesto Šaľa udelilo v uplynulom roku niekoľko ocenení.

Predsedníčka Slovenskej menšinovej samosprávy v družobnom meste Oroszlány Alžbeta Szabová spolupracuje s Maticou slovenskou v Šali. V rámci spolupráce v oblasti kultúry s Mestom Šaľa pomáha pripravovať spoločné kultúrno–spoločenské podujatia pod názvom Dedinský deň. V kultúre pani Betka Szabová pracuje so zanietením, podujatia propaguje v tlači, rozhlase a v regionálnych televíziách a prispieva tým k pozdvihnutiu slovenskej kultúry v Oroszlányi.

Čestné občianstvo udelilo mesto aj Jánovi Johanidesovi in memoriam, za významnú literárnu tvorbu, ktorou zviditeľnil mesto Šaľa a obohatil duchovný život Slovenska. Ján Johanides patrí k najvýznamnejším slovenským spisovateľom. V meste Šaľa žil od roku 1972 väčšinu svojho života a najmä väčšinu svojho tvorivého života. Svoje prvé dielo vydal v roku 1963. Počas svojho života napísal dvadsiatku próz, niekoľko rozhlasových a televíznych hier a niekoľko esejí. Za svoje dielo získal množstvo ocenení, Cenu Dominika Tatarku v roku 2002, Cenu zväzu slovenských spisovateľov v roku 1988 a viacero cien vydavateľstva Slovenský spisovateľ. Ján Johanides svojou tvorbou významným spôsobom obohatil duchovný život Slovenska.

Cenu mesta získali:

Ružena Bóriová – za osobný prínos a záslužnú prácu v oblasti rozvoja bábkového divadla v meste Šaľa a pri príležitosti životného jubilea – 70. narodenín. Od roku 1960 bola členkou Bábkového divadla v Nitre. Od roku 1977 sa popri svojej profesionálnej práci bábkoherečky, stala jednou zo zakladajúcich členiek súboru Materinky. Pod vedením pani Bóriovej súbor Materinky absolvoval množstvo predstavení v meste a zúčastňoval sa na rôznych mestských, krajských i celoštátnych súťažiach.

Ing. Ján Humpl – za významný prínos v pedagogickej a výchovnej činnosti a za vynikajúce výsledky v oblasti chovu koní. Od roku 1960 do roku 1990 pracoval ako pedagóg na stredných školách v Šali vo funkcii riaditeľa. Zaslúžil sa o vznik Strednej poľnohospodárskej technickej školy v Šali a o založenie odboru – chov koní s celoslovenskou pôsobnosťou na Strednom odbornom učilišti poľnohospodárskom v Šali. V parkúrovom skákaní vychovával jazdcov, ktorí sa stali trikrát majstrami Slovenska v družstvách a jedenkrát federálnymi majstrami na koňoch z vlastného odchovu. Spolu s Janou Majdlenovou založili voltížny oddiel dosahujúci dodnes vynikajúce výsledky na domácich a zahraničných športoviskách.

JUDr. Eduard Kukan – za propagáciu a zviditeľňovanie mesta Šaľa doma i v zahraničí Na Československé ministerstvo zahraničných vecí nastúpil po štúdiách v roku 1964. V zahra­ničných službách pôsobil ako diplomat. Zastával funkciu druhého tajomníka a chargé d´affaires na Československom veľvyslanectve v Zambii, pracoval na Ministerstve zahraničných vecí ČSSR, bol radcom – veľvyslancom na Československom veľvyslanectve v USA, v Etiópii a v rokoch 1990–1992 veľvyslancom a stálym predstaviteľom ČSFR pri OSN v New Yorku. Čestný doktorát práv Eduardovi Kukanovi udelili na Americkej Univerzite Uppsala, štát New Yersey. Je poslancom NR SR, poslancom Európskeho parlamentu a počas pôsobenia bol členom viacerých výborov pre spoluprácu s medzinárodnými organizáciami, ako Medziparlamentná únia, Západoeurópska únia, Európska únia. Eduard Kukan patrí medzi najznámejšie osobnosti na Slovensku. Pravidelne a aktívne sa zúčastňuje podujatí organizovaných mestom, pozitívne zviditeľňuje naše mesto doma i v zahraničí.

** Organizátori Šalianskeho Maťka J. C. Hronského v zastúpení MUDr. Svetozárom Hikkelom** – za zviditeľnenie mesta Šaľa v kultúrnej činnosti a organizovanie celoslovenskej súťaže Šaliansky Maťko. Šaliansky Maťko J. C. Hronského na pôde Miestneho odboru Matice Slovenskej v Šali sa začal organizovať v Šali od roku 1991 pod vedením MUDr. Svetozára Hikkela. V roku 2008 sa uskutočnil 15. ročník celonárodnej súťaže v prednese slovenských povestí. V každom roku života tejto celoslovenskej a dnes i medzinárodnej súťaže v prednese slovenských povestí, je ukrytý kúsok skromnej každodennej práce detí, rodičov, učiteľov i organizátorov. Celonárodnú súťaž Šaliansky Maťko navštívilo mnoho hostí, spisovateľov, hercov, verejných činiteľov. Cieľom súťaže je zveľaďovať a rozvíjať duchovné dedičstvo, národné povedomie i sebavedomie a to najmä u detí a mládeže.

**Cenu primátora mesta prevzali dve osobnosti: **

Zoltán Vitko Rodák z blízkych Tvrdošoviec, oslávil v septembri tohto roku svoje sedemdesiatiny. Jeho novinárska dráha sa začala v chemickej fabrike Duslo v Šali. Bol pri zrode podnikového časopisu Hlas Dusla a neskôr vyhral konkurz na miesto redaktora Slovenského rozhlasu v obľúbenej mládežníckej relácii Na modrej vlne. Bolo to práve v čase, keď sa začal tzv. konsolidačný proces. Dostal sa do nemilosti komunistických zoskupení v Dusle a Okresného výboru KSS v Galante. Výsledkom ich snaženia bolo, že ho definitívne vylúčili z komunistickej strany, zbavili novinárskeho štatútu a zaradili na tzv. čiernu listinu a s okamžitou platnosťou mu zakázali akúkoľvek činnosť v tlači, rozhlase a v televízii. V tom čase mal Zoltán Vitko dve malé deti. Po Nežnej revolúcii v roku 1989 ho rehabilitovali a vrátil sa späť do Slovenského rozhlasu. Neskôr svoje novinárske skúsenosti uplatnil aj v mestskom šalianskom periodiku. Po odchode do dôchodku sa vrátil opäť k novinárskemu remeslu. Kolektív redakcie mesačníka Slovo Šaľanov ho prijal medzi seba a umožnil mu pokračovať vo vytváraní mienkotvorného časopisu.

**Lajos Tóth ** Narodil sa 18. novembra 1939 v Kráľovom Brode. Úcta, tolerancia, sebaistota, sebaúcta a uznanie druhých, úprimnosť, otvorenosť a humanita – to sú základné piliere, na ktorých vychováva novú generáciu v súkromnom anglicko-maďarskom gymnáziu, ako jeho riaditeľ. Gymnázium založil pred sedemnástimi rokmi v Galante. V roku 1966 založil preslávený Vörösmárty-klub v Šali a v roku 1968 organizoval protest proti vpádu Sovietskych vojsk do Československa. Zorganizoval prvý Letný tábor vzdelávania mladých, a v roku 1980 založil Literárnu spoločnosť Theátrum v Šali. Zúčastnil sa aj na organizovaní protestu proti likvidácii dedín v Rumunsku v roku 1988 a rok na to pripravil ilegálne stretnutie maďarských intelektuálov. Ako aktívny člen Verejnosti proti násiliu stál na tribúne aj počas nežnej revolúcie v roku 1989 v Šali.

zdroj: www.sala.sk

Foto: Milan Pospiš

osobnosti SA
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM