Rastislav Búgel Správy

Šaľa má novú atrakciu: Mesto zdobí veľký 3D nápis, FOTO

V zahraničí sa 3D nápisy stali obľúbenými turistickými atrakciami. Rovnaká novinka počas týchto dní pribudla aj v Šali. Centrálnu mestskú zónu zdobí 3D nápis “mesto ŠAĽA“.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa má novú atrakciu: Mesto zdobí veľký 3D nápis, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

„Šaliansky 3D nápis sa nachádza v priestore medzi kaštieľom a cestnou komunikáciou na Ul. P. Pázmaňa. Táto nová atrakcia bude zaujímavou zastávkou na fotografie a selfie nielen pre okoloidúcich, ale aj pre návštevníkov mesta,“ informuje mesto na svojom webe.

Pre umiestnenie nápisu sa zvažovalo viacero miest. „Po konzultácii s autorom projektu revitalizácie centrálnej mestskej zóny a so štátnym archívom, ktorý sídli v budove kaštieľa sa rozhodlo o umiestnení písmen práve v tejto lokalite. Nápisu sa tak dá ľahko dostať a návštevníci a obyvatelia mesta sa pri ňom môžu bezpečne odfotiť. Mesto chcelo týmto projektom poukázať na to, že aj keď sú obyvatelia mesta rozdielni, spája ich mesto, v ktorom žijú. Hlavnou myšlienkou bolo podporiť pocit spolupatričnosti a príslušnosti k svojmu mestu,“ píše radnica.

3D nápis má na dĺžku približne 8,3 metra. Výška písmen v slove „mesto“ je približne jeden meter, výška písmen slova „ŠAĽA“ bez mäkčena je 1,85 m.

Na podobu nápisu vyhlásilo mesto dve kolá súťaže. Málo prihlásených návrhov však znamenalo, že komisia nevybrala ani jeden.

„Nakoniec odporučila, aby písmená výtvarne dotvorila Základná umelecká škola v Šali. Momentálne si deti užívajú letné prázdniny a preto nám priestor pri kaštieli budú zatiaľ zdobiť biele písmená, ktoré taktiež vyzerajú veľmi pekne. Veríme, že po umiestnení 3D nápisu do priestoru si možno viacerí budú vedieť lepšie predstaviť ich budúce farebné stvárnenie a pošlú nám námety (na mesto@sala.sk), ktoré poskytneme pre ZUŠ v Šali,“ ozrejmilo mesto Šaľa.

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja. Slúžila na to dotácia na podporu rozvoja cestovného ruchu.

Proti prípadným vandalom by malo slúžiť umiestnenie nápisu, ktorý sa nachádza v dosahu kamerového systému mesta.

„Je zakázané na 3D nápis loziť a taktiež neslúži ani na sedenie, či hranie, keďže hrozí riziko pádu, či úrazu. Tak ako si chránime iné umelecké, či historické výtvory v meste, snažme sa ochrániť aj tento. Je len na nás všetkých, dokedy nám 3D nápis bude môcť v takomto novom stave dotvárať atmosféru mesta,“ dodala radnica.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

3D nápis “mesto ŠAĽA“
3
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM