Peter Sýkora Rôzne

Šaľa je najotvorenejšou samosprávou na Slovensku

Transparency International Slovensko (TIS) hodnotila samosprávy.

Trenčianska samospráva je najmenej otvorená spomedzi slovenských krajských miest. Vyplýva to z hodnotenia Transparency International Slovensko (TIS), ktoré v rámci projektu Otvorená samospráva 2010 zobrazuje úroveň transparentnosti, obsah a množstvo poskytovaných informácií, kvalitu protikorupčných mechanizmov a otvorenosť v informovaní v stovke najväčších slovenských miest podľa počtu obyvateľov.
Ako uvádza na svojej internetovej stránke TIS, pri hodnotení, ktoré sa realizovalo v septembri tohto roka, vychádzali z troch zdrojov dát – z kvality informovanosti cez webové stránky samospráv (váha 50 %), z odpovedí samospráv zaslaných na základe žiadostí TIS podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám (váha 36 %) a z odpovedí samospráv zaslaných na základe neoficiálnych – súkromných žiadostí podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám (váha 14 %).
** Najotvorenejšou slovenskou samosprávou je podľa tohto hodnotenia Šaľa so 71 percentuálnymi bodmi**, na chvoste rebríčka sú s 22 percentami Smižany a Zlaté Moravce. Z krajských sídiel je najvyššie Banská Bystrica, ktorej v rámci Slovenska patrí druhá priečka (70 %). Siedma je Žilina (58 %) nasledovaná ôsmou Bratislavou (57 %) a deviatymi Košicami (56 %). Nitra je na 11. mieste (52 %), 17. priečka patrí Trnave (50 %) a Prešov (44 %) figuruje na 28. mieste v rebríčku. Trenčínu ako poslednému krajskému mestu patrí 40. miesto so 42 percentuálnymi bodmi.
Medzi stovku hodnotených miest sa z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) „zmestilo“ 12 samospráv. Z nich v rebríčku figuruje najvyššie Považská Bystrica (10. miesto, 52 %). Podľa TIS najmenej transparentnou samosprávou v TSK je Stará Turá (65. miesto, 36 %).
Rebríček Otvorená samospráva 2010 je len prvotným ukazovateľom otvorenosti samosprávy. Čím vyššie je mesto v rebríčku umiestnené, tým podľa TIS vytvára menší priestor pre korupciu a netransparentnosť.
„V žiadnom prípade sa však vysoko otvorená samospráva nedá označiť za nekorupčnú a naopak. Dobré formálne pravidlá spravidla vedú k nižšej korupcii, ale určite jej menší rozsah negarantujú,“ pripomína na webovej stránke TIS.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM