Zlatica Gregorová Samospráva

Šaľa i Močenok zriadia bezplatnú WIFI: Pripojíte sa v parku aj pri fare

Dediny aj mesto nášho okresu využívajú možnosti na rozvoj. Internet používajú deti, mládež, dospelí aj seniori.

Ilustračný obrázok k článku Šaľa i Močenok zriadia bezplatnú WIFI: Pripojíte sa v parku aj pri fare
Zdroj: TASR

V súčasnosti je už možné pohodlne sa usadiť niekde v meste, zapnúť počítač a pracovať. Ľudia využívajú pripojenie na internet doma i vo verejných inštitúciách. Ak však niekto potrebuje byť on – line v jednom okamihu a nachádza sa na ulici, veľa šancí, za ktoré by neplatil, doteraz nemal. Možnosťou je bezplatné bezdrôtové pripojenie wifi. Na takúto situáciu mysleli v Šali aj v Močenku. Obe samosprávy sa zapojili do projektu Wifi pre Teba. Hlavným dôvodom je, aby občania i návštevníci mesta aj dediny mohli „surfovať“ bezplatne po internete aj priamo na ulici.

5 prístupových bodov

O možnosti zapojiť sa do výzvy, ktorú vyhlásil Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu rokovali aj šalianski poslanci počas novembrového mestského zastupiteľstva. S návrhom vystúpila referentka Oddelenia stratégie a komunálnych činností na Mestskom úrade Šaľa Eliška Vargová. Mesto začiatkom novembra plánovalo k projektu požiadať o Nenávratný finančný príspevok. Vybudovaných by, podľa slov Elišky Vargovej, malo byť 5 prístupových bodov a to na Pešej zóne Šaľa na Hlavnej ul. – druhá polovica – 2 externé AP, Veča – Pribinovo Námestie – 2 externé AP, v budove Spoločenského domu Veča – 3 interné AP, v Amfiteátri – 2 externé AP a v Mestskej športovej hale – 3 interné AP. V prípade nefunkčnosti služby sa o rýchle spojazdnenie postarajú informatici z mestského úradu.

V Močenku už vyhlásili verejné obstarávanie k spomínanému projektu Wifi pre Teba. Ide o „dodanie tovarov – 8 externých prístupových bodov zahrňujúcich potrebné nevyhnutné príslušenstvo s inštaláciou a montážou WiFi siete s minimálnou rýchlosťou sťahovania 30 Mbps,“ informujú z obce.

Vyhlásili súťaž

Prístupovými bodmi, kde by sa dalo bezplatne pripojiť je Obecný úrad Močenok a jeho okolie, Základná škola Močenok, Základná škola -  pokrytie priestoru areálu ZŠ okolo budovy družiny Močenok, Futbalový štadión – pokrytie priestoru vstupu a šatní, Futbalový štadión – pokrytie priestoru okolo tribúny, Zdravotné stredisko – pokrytie priestoru okolo zdravotného strediska, Fontána – pokrytie priestoru okolo fontány a Farský úrad – pokrytie priestoru pred farským úradom. Obec aktuálne vypísala verejnú súťaž na tento projekt. Vybudovanie bezplatného wifi vyčíslili na sumu 11 783,33 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM