Zlatica Gregorová Samospráva

S novým školským rokom príde modernizácia: V Močenku s novými učebňami

Obciam a mestám na Slovensku sa využitím grantov a dotácií darí postupne ich modernizovať. V Močenku sa aktuálne zapojili do viacerých projektov.

Ilustračný obrázok k článku S novým školským rokom príde modernizácia: V Močenku s novými učebňami
Zdroj: TASR

Keďže obecné a mestské rozpočty obvykle stačia na základné prevádzkovanie potrebných činností, k nadštandardu patrí obnovovanie napríklad aj školských priestorov.

V Močenku sa aktuálne zapojili do viacerých projektov. Jedným z nich je aj Zlepšenie kľúčových kompetencií žiakov na Základnej škole v Močenku realizovaného v rámci výzvy. Za Výzvou stojí Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Skvalitnenie školských učební

Výzva bola zverejnená v decembri minulého roka. Jej hlavným cieľom je zapojenie sa do projektu inštitúcií, ktoré majú vo svojich plánoch zmodernizovať učebne v školách, ako aj knižničné vybavenie. Poslanci Obecného zastupiteľstva v Močenku mali i tento bod vo svojom rokovacom programe na tohtoročnom zastupiteľstve. Žiadosť o Nenávratný finančný príspevok schválili a obec sa tak môže uchádzať o prostriedky. Podľa výsledkov rokovaní poslancov je zrejmé, že súhlasili aj so zabezpečením „finančných prostriedkov na spolufinancovanie realizovaného projektu vo výške rozdielu celkových oprávnených výdavkov projektu a poskytnutého NFP, čo predstavuje 2 247,60 eur v súlade s podmienkami poskytnutia pomoci,“ a zároveň Obecné zastupiteľstvo „schvaľuje zabezpečenie financovania prípadných neoprávnených výdavkov z rozpočtu obce,“ informuje Uznesenie z rokovania OZ.

Ďalšie dva projekty

Obec vypracovala i ďalší projekt a tým je „Zníženie energetickej náročnosti združeného objektu v obci Močenok". Kompetentní plánujú predložiť Žiadosť o nenávratný finančný príspevok na úhradu stavebných prác pri zatepľovaní budovy a všetkých súvisiacich prác. Spolufinancovanie obce bude vo výške 46 892,44 EUR.

A do tretice plánujú v obci zrealizovať projekt „Predchádzanie vzniku BRO v obci Močenok“. Poslanci schválili aj v tomto prípade podanie Žiadosti o NFP. Výšku maximálneho celkového spolufinancovania projektu zo strany obce Močenok vo výške 9 192,00 € z celkových oprávnených výdavkov 183 732,00 €.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM