Zlatica Gregorová Samospráva

S historickým ihriskom začnú čoskoro: Šalianska radnica hľadá staviteľa, FOTO

Vďaka cezhraničnej spolupráci mesta Šaľa a maďarského Oroszlány sa chystá niečo nezvyčajné. Vzniknú multifunkčné ihriská - kópie pamiatok.

Ilustračný obrázok k článku S historickým ihriskom začnú čoskoro: Šalianska radnica hľadá staviteľa, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Obe mestá sú súčasťou projektu Cultplay, ktorého cieľom je tvorba špecifických parkov s využitím histórie. O to sa v najbližšej dobe pokúsia v Šali aj Oroszlány.

Netradičné ihrisko

Okrem budovania ihrísk v našom meste aj okolí sa obyvatelia budú môcť tešiť na niečo netradičné. Nové multifunkčné ihrisko totiž bude pripomínať maďarský kláštor Majk. Maďarskí partneri zase vo svojom meste vybudujú repliku šalianskeho renesančného kaštieľa. Obe mestá tak poskytnú parádne vyžitie voľnočasových aktivít svojim obyvateľom a pritiahnu návštevníkov. Zároveň získajú jedinečný areál, ktorý inde návštevníci nenájdu. Už čoskoro by to mohlo byť realitou.

Tematické ihrisko v Šali ako replika historickej pamiatky MAJK“ je názov projektu, ktorý by mal pozostávať z detského ihriska, kde nebudú chýbať herné prvky a rôzne atrakcie, slúžiace na oddych.

Svoje miesto tu nájdu nadšenci fitnes, deti ale aj mládež a dospelí každého veku. Hrať sa bude dať na veľkej preliezke v tvare maďarského kaštieľa Majk aj na ďalšej – v tvare veže. Bude tu aj domček a trampolína.

Relaxačno – náučné

Bude to veľký komplex, ktorý by mal poskytovať dostatočný priestor deťom a okrem toho, že poskytne radosť z hry, tak by mal byť aj miestom pre náuku o histórii,“ priblížil primátor mesta Šaľa Jozef Belický.

Hľadajú staviteľa

Relax na slnku či v tieni stromov budú dopĺňať aj stromy a ďalšia zeleň. Majk nájdete v areáli zimného štadióna a náklady na ihrisko by mali byť približne 250 000 eur. Projekt zafinancuje Mesto Šaľa a časť bude tvoriť Nenávratný finančný príspevok v rámci programu Interreg. Po podpise potrebných zmlúv Mesto Šaľa už aj vyhlásilo verejnú súťaž o najvhodnejšieho kandidáta, ktorý celý areál vybuduje. O tom, kto výstavbu Majku uskutoční, by mali na šalianskej radnici rozhodnúť približne v polovici júla 2018.

Vybudovaním komplexov sa i najmenší obyvatelia obidvoch miest dozvedia o histórii svojho cezhraničného partnera oveľa viac ako doteraz.

S historickým ihriskom začnú čoskoro: Šalianska radnica hľadá staviteľa, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM