Jozef Milan Rôzne

S cestovným pasom pri voľbách nepochodíte

(TASR) - S cestovným pasom sa v nadchádzajúcich parlamentných voľbách hlasovať nedá. Ten totiž nestačí na preukázanie totožnosti voliča. Na tento úkon volebný zákon vyžaduje občiansky preukaz. Bez neho sa voličovi hlasovanie neumožní.

Pas a občiansky preukaz sú rovnocenné doklady pri preukazovaní totožnosti pri kontrole, pokiaľ však ide o voľby, tak táto rovnocennosť neplatí. Podľa platného volebného zákona sa na preukázanie totožnosti vyžaduje občiansky preukaz, nie je daná žiadna alternatíva. **Občianskym preukazom sa vo volebnej miestnosti musí uviesť aj volič, ktorý sa do nej dostavil s voličským preukazom. **Až na základe preukázania totožnosti ho totiž komisia môže zapísať do zoznamu voličov a umožniť mu hlasovanie.

Necelé dva mesiace pred marcovými parlamentnými voľbami deklarovala viac ako pätina oslovených voličov, že k urnám zrejme nepríde. Odhodlanosť ísť voliť je však o niečo vyššia, ako to bolo pred voľbami v roku 2010. Výsledky vyplynuli z prieskumu, ktorý od 9. do 16. januára uskutočnil Inštitút pre verejné otázky (IVO) v spolupráci s agentúrou Focus na vzorke 1076 respondentov. O svojej účasti vo voľbách je na sto percent presvedčených 28 percent respondentov, viac ako 22 percent uviedlo, že sa ich zúčastní „takmer naisto“. Štrnásť percent stále nie je presvedčených, rovnaký podiel opýtaných v prieskume uviedol, že k urnám asi príde. Najviac odhodlaných voličov majú voliči Smeru-SD. To, či pomôžu zmobilizovať ľudí k vyššej účasti protesty Gorila, sa podľa Oľgy Gyarfášovej z IVO odvinie od toho, ktorý hlas v rámci nich preváži. „Bude to závisieť od toho, či sa do verejnej mienky premietne postoj ‚niet koho voliť‘ alebo preváži postoj, ktorý povie, že predsa len sú tu politické strany, ktoré vedia, ako na tú korupciu,“ doplnila s tým, že verejná mienka je v súčasnosti veľmi v pohybe.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM