Peter Štrbo Rôzne

Rybári zdevastovali chránené územie vzácneho vtáctva

Prežitie kolónie chavkošov nočných v chránenom vtáčom území (CHVÚ) Kráľová pri Dolnej Strede je podľa ochranárov vážne ohrozené. Pri nedávnom sčítaní vtáctva zistili členovia SOS/BirdLife Slovensko vážnu deštrukciu prirodzeného prostredia týchto chrá

Rozsiahle plochy brehov a trstinových porastov mokrade boli vybagrované ťažkými mechanizmami, zasypané zeminou a odpadom. Niektoré plochy trstín boli zase vypálené a došlo aj k výrubom stromov. Na ostrove vlani hniezdilo viac ako 100 párov ohrozených a vzácnych chavkošov, ich kolónia patrí na západe Slovenska k početne najvýznamnejším. V prípade už koná Obvodný úrad životného prostredia (ObÚŽP)v Galante a polícia. Mário Kern, špecialista Prezídia Policajného zboru SR pre environmentálnu kriminalitu pre TASR v tejto súvislosti povedal, že takúto rozsiahlu devastáciu chráneného územia na Slovensku si nepamätajú. V súčasnosti sa čaká na vyčíslenie celkovej škody. „Pritom v minulosti, konkrétne v roku 2009, tu bol iný vážny problém a to zámer vyrúbať stromy oproti kolónii chavkošov. Tieto vtáky potrebujú pokoj, takže takýto zásah by ich z lokality vyhnal. Toto sa však podarilo zažehnať a o to viac nás prekvapuje, že podobný problém je tu opäť,“ povedal Jozef Ridzoň, ochranársky manažér SOS/BirdLife Slovensko.** „Žiaľ, v aktuálnom prípade realizátor prác obišiel zákonnú cestu, pri ktorej dodržaní sa mohlo takýmto závažným škodám predísť,“** doplnil.

Realizátor prác sa podľa zákona o ochrane prírody a krajiny mal dopustiť porušenia viacerých paragrafov týkajúcich sa ochrany biotopov a chránených živočíchov. Svojím konaním mal narušiť biotop ohrozených chránených vtákov, zasiahnuť do mokrade, ale tiež zasypal stovky zazimovaných obojživelníkov. Ochranári poukazujú na narušenie stability územia, ObÚŽP nevydal pre dané územie žiadne povolenie na činnosť. „Ide o jedinečné územie, ktoré slúžie nielen vtáctvu ako výnimočné hniezdisko, ale aj miestnym obyvateľom na rekreáciu. Preto sme prekvapení, že niekto dokázal zrealizovať takúto deštrukciu, ktorou sa zasiahlo do chráneného územia. Pevne veríme, že veci došetrí polícia a úrady životného prostredia a vinníkovi bude udelená povinnosť nápravy do pôvodného stavu,“ uviedol hovorca SOS/BirdLife Slovensko Ján Gúgh.

Rybári verzus ochranári

Slovenský rybársky zväz nemá problém sa k úpravám v dolnostredskom ramene prihlásiť, ale ako povedal pre TASR predseda miestnej organizácie v Seredi Dušan Alina, doteraz ich nikto v danej súvislosti neoslovil. Rybári nie sú si vedomí porušenia zákona, naopak, ako Alina povedal, konali, aby bol zákon o ochrane prírody a krajiny naplnený. Lokalita CHVÚ je zároveň ich lovným revírom a po vypustení vodného diela Kráľová na Váhu v uplynulom roku v nej zaznamenali problém poklesu vodnej hladiny o jeden meter, koridory rýb boli prerušené a vznikal kyslíkový deficit. „Žiaľ, kritikov zaujímajú iba vtáky, ryby už nie,“ skonštatoval Alina. Dno ramena je podľa jeho informácií plné odpadu a poklesom vody sa začali z neho uvoľňovať škodlivé látky v miere, že ohrozovali život vodných živočíchov. V zmysle vyhlášky rezortného ministerstva o CHVÚ začali rybári robiť opatrenia, aby sa voda prečistila. „Na to sme nepotrebovali povolenie obvodného úradu životného prostredia. Prebagrovali sme časť tak, aby sa spojili vodné hladiny, obnovilo prúdenie kyslíka a rybám nehrozil zánik,“ povedal Alina. Rybári teraz práce zastavili, plánujú terén upraviť do 1. apríla, času, odkedy už nie je možné v CHVÚ vykonávať akékoľvek činnosti.

Terénnymi úpravami porušili rybári podľa slov poslanca obecného zastupiteľstva v Dolnej Streda Vladimíra Tomčányiho aj všeobecne záväzné nariadenie z roku 2007, ktoré zakazuje v danom území robiť vymedzené zásahy. Ochranári poukazujú na program NATURA2000, sústavu chránených území členských krajín EÚ, ktorej je Slovensko súčasťou. Jej hlavným cieľom je zachovanie prírodného dedičstva, ktoré je významné nielen pre príslušný členský štát, ale najmä pre Európskej únie ako celok.

Zdroj: TASR, autor Foto: vtaky.sk

Ohrozene_vtactvo
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM