Zlatica Gregorová Rôzne

Rozprávkový svet masiek Valérie Gállovej: V ponuke má 1320 originálov, FOTO

Majiteľka šalianskej požičovne v sebe dobrodružnú povahu nezaprie. Jej svetom sú karnevalové masky, ktoré ponúka a sama aj zhotovuje.

Ilustračný obrázok k článku Rozprávkový svet masiek Valérie Gállovej: V ponuke má 1320 originálov, FOTO
32
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Má veľa plánov a nemá čas nudiť sa. Spolu so svojou rodinou podniká cesty do zahraničia a neobsedí ani na Slovensku. Skoky padákom presne zapadajú do jej nátury a plánom nie je koniec.

Originálne modely

Pani Valika má svoj ateliér s maskami na Kráľovskej ulici v Šali. K jej stálym zákazníkom patrí zopár Šaľanov, oveľa väčšiu časť jej klientely tvoria zákazníci z blízkych aj vzdialenejších miest. Vedia, že svojou pracovitosťou a najmä vďaka fantázii vytvára originálne modely, ktoré si požičiavajú deti, mládež, dospelí aj seniori. Každý z nás sa potrebuje zabaviť a tak sa pani Valika nezastaví najmä vo fašiangovom období. Zhotovenie každej masky má dobre premyslené, aby bola dokonalým odevom, ktorý nositeľa poteší a zaujme aj okolie.

Dvadsať ročne

„Najviac ma poteší, keď niekto príde, že vyhral nejakú cenu s mojou maskou. Nedávno vyhrala Mexičanka aj Kolumbijčanka. Jedna získala prvé a druhá druhé miesto. Vo svojej požičovni ponúkam aktuálne 1320 kusov kostýmov. Ročne sa mi podarí zhotoviť približne 20 kusov nových odevov," hovorí Valéria Gállová.

Fašiangy v práci zbožňuje

Fašiangová sezóna je hlavný čas pani Valiky. Ako hovorí: „Raz som videla film Sladký čas Kalimagdory a ja toto obdobie mám ako v tomto filme. Vtedy som najšťastnejšia, vtedy ja omladnem. Doma ale fašiangy veľmi neprežívame, lebo keďže som v práci, jednoducho nestíham. Mám jedno jediné šťastie, že mám dobrého muža, ktorý nám doma navarí a napečie dokonca aj fašiangové dobroty.“

Letí niečo iné

Tento rok nastala vo výbere masiek zmena. To, čo letelo vlani, teraz už neplatí. Majiteľka požičovne pani Valika tvrdí: „Ja som nachystala to, čo ľudia minulý rok najviac hľadali, teda grófov, D´Artagnana, ktorého som ušila nového. Teraz išli na odbyt iné masky, ľudia sa uzemnili, nechceli pánov, ale vikingov, hrozno, vílu kvetov, veľa zvieratiek a tiež frčia doktori a hasiči i folklórne motívy.

Nie všetky kostýmy sú ucelené, pani Valika však nemá problém skombinovať z jednotlivých kúskov a tak vznikne ďalší originálny odev. Kuriózna požiadavka v tejto sezóne bola maska smetiara, ktorú doteraz nikto nechcel a teraz si ju vybralo dieťa, ktoré potom s rodičmi spokojne odišlo aj s požičaným kostýmom. Kto do požičovne zavíta, neodíde naprázdno. V príjemnej atmosfére šalianskej požičovne dostanete všetko, po čom zatúžite a aspoň na čas sa môžete stať kýmkoľvek len chcete. Stačí ju len navštíviť.

Rozprávkový svet masiek Valérie Gállovej: V ponuke má 1320 originálov, FOTO
32
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM