Zlatica Gregorová Kultúra Rôzne

ROZHOVOR s Martinou Čižmárikovou: O zákulisí súťaže Vino Terra Wag Šaľa

Nedávno v našom meste skončila súťažná prezentácia a výstava vín. Za jej priebehom je množstvo záslužnej práce a príprav.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s Martinou Čižmárikovou: O zákulisí súťaže Vino Terra Wag Šaľa
Foto: Zlatica Gregorová

Víno Terra Wag Šaľa 2018 je súťažnou prezentáciou a výstavou vín. Kompletnú organizáciu od prvých kontaktov s vinármi až po verejnú degustáciu má na starosti pracovníčka Referátu pre kultúru a šport na MsÚ v Šali Martina Čižmáriková. Keďže vieme, že organizácia podujatia prebieha počas celého roka a vyžaduje veľa času aj trpezlivosti, opýtali sme sa Martiny Čižmárikovej na to, či ju spolupráca s vinármi a všetko s tým súvisiace baví a čo musí urobiť preto, aby bolo všetko tip – top?

Náročná akcia

„Tohtoročné Vino Terra Wag Šaľa 2018 je štvrtý ročník. Ja mám tú česť robiť túto súťaž tretíkrát. Všeobecne je to veľmi náročná akcia, skladá sa z dvoch častí, je to odborná degustácia, kde pred degustáciou treba osloviť všetkých vinárov, napísať im pozývacie listy a potom tieto výsledky spracovať,“ hovorí Martina Čižmáriková.

Vinári potom Martine pošlú prihlášku, na základe ktorej sa vie, či ide o víno biele, červené a pod. Víno potom rozdelí, každé sa označkuje, pričom z každého vína dostanú šesť vzoriek. S vínom je teda vždy dosť práce „Tento rok sme dostali 256 vzoriek x 6, čo je dosť vysoké číslo, ak si predstavíš, koľko toho musíme označiť“ uvádza Martina Čižmáriková. Potom treba vymyslieť približný scenár, ako bude prebiehať odborná degustácia, akým spôsobom budú degustátori hodnotiť vína. Podľa slov Martiny Čižmárikovej sa víno delí podľa cukru, ročníka a kategórie.

Rekordné množstvo

Práca ohľadom podujatia stále nekončí, okamžite po odbornej degustácii je nutné uverejniť výsledky na web, neskôr sa spracúva katalóg, čo je to je tiež náročná úloha. Druhá časť je verejná degustácia vín, pred ktorou sa vína slávnostne vyhodnotia a odovzdajú ceny," uviedla Martina Čižmáriková a zároveň dodala: „Pozývame vinárov, aby sme osobne ocenili tých, ktorí dostali zlaté a strieborné medaily a šampiónov v každej kategórii a cenu primátora mesta a cenu generálneho riaditeľa Duslo, a.s. “

Ako hodnotí organizátorka Martina Čižmáriková verejnú degustáciu, ktorá sa konala 13. – 14. júla 2018? „Bol taký veľký záujem, že v piatok večer sme zistili, že na druhý deň určite nebude stačiť množstvo pripravených pohárov s vygravírovaným logom Víno Terra Wag. Hoci sme boli veľmi dobre pripravení, mali sme 600 pohárov! V sobotu som vykúpila v okolitých obchodoch všetky vínne poháre,“ hovorí s úsmevom Martina Čižmáriková.

Obrovský záujem

Ďalších viac ako 200 pohárov sa hravo predalo. Minulo sa aj vyše vyše 250 kusov farebných katalógov súťažnej prezentácie vín. Ako organizátorka dodala, obrovský záujem bol o šampióna spomedzi bielych tichých suchých vín, ktoré vyhral Peter Pápay z Močenku. Taktiež si návštevníci žiadali vína so zlatou medailou.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM