Zlatica Gregorová Iné športy

ROZHOVOR s Lukášom Gregušom: Ako si leto užili naši vodáci a čo chystajú? FOTO

Šaľa má to šťastie, že v nej tečie majestátny Váh. Nábrežia ľudia radi využívajú na prechádzky a oddávna bol i obľúbeným miestom rybárov a rekreantov.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s Lukášom Gregušom: Ako si leto užili naši vodáci a čo chystajú? FOTO
Zdroj: Klub vodných športov Šaľa

Za svoju srdcovku ju pasovali aj členovia miestneho Klubu vodných športov. Ako využili uplynulé leto a čo by chceli uskutočniť v ďalšej sezóne?

Nadšenci vody

„Z popola a odchovancov niekdajších vodáckych klubov, z nadšencov vodnej turistiky a kanoistiky a športovcov sa sformovalo občianske združenie Klub vodných športov Šaľa, ktorého cieľom je navrátiť na vodu šport a mládež,“ hovoria o sebe šalianski vodáci. Aktuálne klub združuje 15 členov.

Zbierajú odpadky

Podľa slov predsedu klubu Lukáša Greguša sa od jari do zimy snažia o aktívnu činnosť. Začínajú v apríli a vodácke náčinie odkladajú s poslednými septembrovými dňami. „Našu sezónu sme začali v apríli a to zberom odpadkov v okolí Váhu. Tejto akcie sa zúčastnilo viacero rodín s deťmi. Na záver sme zorganizovali opekačku,“ priblížil Lukáš.

V priebehu jari a leta pokračovali šalianski vodáci v ďalších činnostiach. Podľa slov Lukáša nasledovali pánske akcie v podobe viacerých jednodňových splavov Hrona, Váhu. „Mne osobne sa páčil úsek spod Sĺňavy do Serede, najmä perejnaté úseky, keďže som kedysi jazdieval na divokej vode. Ten najlepší úsek „Pod plynovodom“ mám doteraz v živej pamäti,“ povedal Lukáš.

Rodinná akcia

Leto už bolo v znamení poriadnej dávky vody, ku ktorej pritiahli aj manželky a deti. Koncom júla vymysleli veľkú akciu, zameranú na zoznámenie sa detí s člnmi a vodou. Predseda Klubu vodných športov Lukáš Greguš z nej mal očividnú radosť. Ako povedal: „Akcia účasťou i záujmom prekonala naše očakávania. Asi sedemdesiat ľudí si vyskúšalo rôzne druhy kanoe a kajakov. Mnohé rodiny prežili spolu nádherné chvíle na vode. Obdobnú akciu naplánujeme aj budúci rok.“

Obľúbenou aktivitou našich vodákov je aj romantické stanovanie pri vode. Ako prezradil Lukáš, s končiacim sa septembrom uskutočnili aj posledné rozpádlovanie, keďže vopred netušili, že október bude nadpriemerne teplý.

A ako hľadia do budúcnosti? „Momentálne vybavujeme papierovačky ohľadom skladu lodí, ktorý by sme chceli umiestniť pri vode. Slúžil by na zatraktívnenie kanoistiky nielen pre nás, ale aj pre ostatných, najmä pre mládež. Do vzdialenejšej budúcnosti máme víziu oživenia rýchlostnej kanoistiky v Šali,“ konštatuje Lukáš.

Športová prípravka

Ako predseda Lukáš informuje, išlo by o celoročnú športovo – výchovnú prípravu detí a mládeže. Všetky organizačné veci sú v štádiu riešenia. Na vzniku tejto aktivity spolupracujú so Slovenskou kanoistikou, s ktorou sú v intenzívnom kontakte. Šalianske deti a mládež sa tak môžu tešiť na zaujímavú novinku, ktorá obohatí ich športové vyžitie. „Informácie o nás nájdete na našom webe NaVodu.eu, alebo na našom facebooku kvs.sala. uzatvára Lukáš.

ROZHOVOR s Lukášom Gregušom: Ako si leto užili naši vodáci a čo chystajú? FOTO
17
Galéria
Zdroj: Klub vodných športov Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM