Peter Štrbo Futbal

ROZHOVOR: Marián Cifra vo Vlčanoch strelecky explodoval!

Taký gólový apetít sa len tak nevidí! Hoci prišiel 25-ročný útočník do Vlčian len na jar, zaknihoval už 22 presných zásahov a pasuje sa o korunu kráľa strelcov 5. ligy. Predstavujeme vám streleckú kométu jari, futbalistu Vlčian Mariána Cifru.

"Pochádzam z dedinky z okolia Nitry, zo Žirian. Mám 25 rokov, v minulom roku som doštudoval SPU v Nitre. S futbalom som začínal v prípravke FC Nitra, kde som pôsobil až do 17-tich rokov, potom som tu skončil. Hrával som doma v Žiranoch, rodných Nitrianskych Hrnčiarovciach a pekné roky som strávil tiež na Chrenovej, kde som s mužstvom postúpil do 5.ligy,“ predstavil sa strelecký objav jari Marián Cifra, ktorý za svoje najväčšie úspechy považuje ligové tituly v Nitre a víťazstvo na halových majstrovstvách Slovenska.

Marián Cifra v jarnej časti prakticky nemizne zo streleckých štatistík. V jedenástich zápasoch strelil neuveriteľných 21 gólov (po víkende už 22 pozn. red.), bez jedného góliku priemer dva presné zásahy na zápas! Ako sám vraví, podobnú kanonádu ešte nezažil, i keď si strelecké kopačky obúva už dlhšie. „V ostatných kluboch som hrával väčšinou krajného alebo stredného záložníka. Zvrat nastal v Chrenovej, kde ma tréner Halás po pol sezóne posunul do útoku, lebo sa nám zranil útočník a vtedy sa mi podarilo vsietiť 17 gólov,“ popísal Marián svoju premenu na strelca, ktorý si aj napriek tomu, že vynechal jesennú časť, pokojne môže trúfať na korunu kráľa strelcov, keďže na lídra streleckej tabuľky stráca len dva presné zásahy. „Všetko bude podľa mňa záležať od nášho nedeľňajšieho zápasu v Ohradoch, ktoré sú na 2. priečke a potrebujú vyhrať. Keď sa mi podarí aspoň raz skórovať, myslím, že to bude to otvorené,“ hovorí útočník Vlčian o svojich šanciach na zisk trofeje pre najlepšieho kanoniera súťaže.

Rozhovor vznikol krátko pred duelom s Ohradmi. Po víkendových zápasoch už vieme, že sa Cifra opäť zapísal do gólových štatistík, jeho presný zásah na 2:1 bol dokonca víťazný a na lídra streleckej tabuľky už stráca len gól!

Futbalista, ktorý sa vrátil do Vlčian po polročnej prestávke z ČFK Nitra neskrýval radosť, keď ho klub z okresu Šaľa oslovil počas zimnej prestávky. „Už v polovici decembra mi bolo avizované, že v klube bude o mňa záujem. Vlčany mali dostať po neúspešnej jeseni novú tvár, k moci sa dostali noví ľudia, ktorých dobre poznám, takže v kútiku duše som dúfal, že to dobre dopadne. Tešil som sa na chalanov a aj na fanúšikov, ktorých som si za to obdobie, čo som tu pôsobil obľúbil,“ rozhovoril sa šikovný útočník o okolnostiach svojho návratu do klubu, ktorý je na jar azda najpozitívnejším prekvapením 5. ligy.

[color=#cc0000]­[size=14]Herný prejav Vlčian mu sedí[/size][/co­lor]

Kanonier ťaží podľa vlastných slov zo spôsobu hry, ktorým sa Vlčany v jarnej odvete prezentujú. „Nie som chlap ako hora, preto gólov z pretláčania či vyhraných hlavičkových súbojov veľa nemám. Spoluhráči so mnou idú do kombinácie a narážačkami sa dostávame za obranu. Takže momentálne dávam góly aj z nájazdov, aj z vhodného výberu miesta v šestnástke, kde mi to vedia posunúť. Zakončujem pekné akcie mužstva, je to hlavne zásluha spoluhráčov,“ hovorí bombardér zo Žirian.

Vlčany sa aktuálne pohybujú v pokojných vodách stredu tabuľky, no po katastrofálnej jeseni boli tie vody poriadne rozbúrené a tomu nové vedenie prispôsobilo aj jarné ciele. „Prioritou klubu bola po zime jednoznačne záchrana. Zmeny, ktoré nastali, smerovali jasne k tomu, že sa to musí podariť. Vedenie klubu, tréner Horáček a káder je viacmenej rovnaký, ako keď som tu naposledy pôsobil,“ opísal Marián Cifra situáciu pred odvetnou časťou. „Tabuľkové postavenie Vlčian po jesennej časti zodpovedalo fungovaniu celého klubu na čele s prezidentom. Dnes je situácia iná, vo vedení sú ľudia, ktorí chcú robiť futbal,“ doplnil.

Atraktívny herný prejav Vlčian vrátil domáceho fanúšika opäť na štadión. „V domácich zápasoch sme dali veľa gólov, takže si naši priaznivci prišli na svoje. Počas stretnutí, ale aj po nich to vedia náležite oceniť,“ pochvaľuje si kanonier Cifra, ktorého teší aj podpora fanúšikov v zápasoch na ihriskách súperov. „Naposledy v Lehniciach ich bolo azda 50, taktiež predtým v Kráľovej nad Váhom.“

Strelecká explózia útočníka pochopiteľne neunikla ani pozornosti konkurenčných mančaftov. Marián potvrdzuje, že kluby už začali rozhadzovať svoje siete.** „Pravdupovediac, nejaké kluby sa už ohlásili, ale s Vlčanmi som ešte na rok dohodnutý a nechcel by som na tomto nič meniť. Som tu spokojný.“**

Úspešný futbalista, ktorého vzorom bol odjakživa bývalý hráč Bayernu Mníchov Giovanne Elber, nepozerá vo svojej kariére ďaleko do budúcnosti. „Mám už dosť rokov na to, aby som si dával nejaké kariérne ciele, hlavne nech sa bavím futbalom,“ ukončil našu debatu suverénne najlepší strelec jarnej časti 5. ligy.

marian_cifra
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM