Zlatica Gregorová Samospráva

Rozdelili vyše 50-tisíc eur: Z balíka sa ušlo kultúre i športu

Úvodné dva mesiace tohto roka máme takmer za sebou. Niektoré samosprávy práve teraz rozdeľujú organizáciám financie.

Ilustračný obrázok k článku Rozdelili vyše 50-tisíc eur: Z balíka sa ušlo kultúre i športu
49
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Aj v Močenku o ne mohli požiadať združenia a kluby, ktoré sú aktívne v oblasti kultúry či športu. Balík rozdali medzi 23 žiadateľov.

Registrovaní

Ako podľa rokovacej zápisnice uviedol starosta obce Močenok Roman Urbánik, kluby a spolky v dedine spolu žiadali vyše 100 000 eur. Avšak dotáciu by mali zo zákona získať iba tie organizácie, ktoré sú riadne zaregistrované. Obec sa rozhodla na rok 2020 rozdeliť čiastku 56 500 eur.

Na šport

Podľa informácií, ktoré obec Močenok zverejnila na svojom webe, sa najviac ušlo športovým klubom, z ktorých dva získali päťciferné sumy.

Najviac si na svoju činnosť prilepšili miestni futbalisti z FK Močenok, ktorí dostali 28 870 eur v dotáciách.

O niečo menej sa ušlo Hádzanárskemu klubu JUNIOR Močenok. Získali od obce 17 150 eur. A darilo sa aj miestnym športovcom zo Stolnotenisového oddielu T.J. Močenok „A+B+C“, ktorí môžu gazdovať s balíkom vo výške 1 510 eur.

Medzi ďalšie športové kluby, ktoré získali dotáciu, patrí Karate Močenok (780 €), ŠACH-klub Močenok (490 €), Klub cvičeniek pre zdravie Močenok (190 € ), Klub leteckých modelárov Močenok (140 €) a Stolnotenisový klub senior (90 €).

V dedine okrem športu kladú dôraz aj na zdravie. Preto nezabudli ani na aktívnych členov Slovenského červeného kríža. Močenskej organizácii pripadlo 1 200 eur. O niečo menej získali členovia OZ Rubín. Združenie je následníkom Zväzu zdravotne postihnutých a od obce získalo na svoju činnosť 680 eur.

Dôchodcom aj Matici

V Močenku pomáhajú aj ďalším klubom a združeniam, ktoré sa starajú o aktívny život občanov v dôchodkovom veku. Medzi žiadateľmi, ktorí získali finančnú podporu, je Monika o.z. (680 €), Klub dôchodcov v Močenku (440 €) a rovnako získala aj Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska (440 €). Okrem toho tu pôsobí aj aktívne združenie Rodina je viac. To na rok 2020 získalo od obce podporu 490 eur. MO Matice slovenskej v Močenku priklepli 190 eur.

Okrem uvedených združení sa zaujímavej aktivite venujú aj členovia ZO chovateľov poštových holubov Močenok. Organizácia vznikla v roku 1946 a jej členovia dedinu v tejto oblasti preslávili na rôznych podujatiach. K činnosti im prispeli sumou 340 eur. Svoju tradíciu majú i miestni filatelisti z Klubu Filatelistov 52 – 46 Močenok. Aj oni majú svoju históriu, ktorá sa píše d roku 1978. Aktivitami prispievajú k dobrému menu dediny, ktorá ich podporila sumou 190 eur.

Kultúra

Nezabudlo sa ani na kultúru. Močenok je známy folklórnym, speváckym, hudobným aj tvorivým zázemím, ktoré plánuje podporovať. Na činnosť aj reprezentáciu dediny vyčlenili balík v sume 2680 eur.

Ten je rozdelený pre Dychovú hudbu Močenská kapela (980 €), Klub tvorivosti pri KS Močenok (490 €), Spevácka skupina – ZÚGOVANKA (440 €), Folklórna skupina Močenčanka (290 €), Folklórna skupina Močenčanka (290 €) a FS Močenskí speváci (190 €).

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii si pozrite zábery z Fašiangov v Šali 2020.

Ďalšie zaujímavé informácie a aktuálne správy z celého Slovenska si môžete zabezpečiť sledovaním Dnes24 a Facebooku.

Šaľania to roztočili na fašiangoch: Hudba, folklór aj parádne masky
49
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM