Rastislav Búgel Samospráva

Rodičia POZOR: Nočná detská pohotovosť v meste od októbra končí!

Nočná detská pohotovosť v Šali prestane fungovať od začiatku októbra tohto roka. Ako potvrdil lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík, od 1. októbra bude detská pohotovosť otvorená denne do 22. hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia POZOR: Nočná detská pohotovosť v meste od októbra končí!
Zdroj: TASR

„Lekári pôvodne žiadali úplne zrušiť detskú pohotovosť v Šali. Dohodli sme sa napokon na skrátení ordinačných hodín, predbežne na tri mesiace. Po troch mesiacoch zvážime podľa aktuálnej situácie, čo bude ďalej,“ skonštatoval Ševčík. V súrnych prípadoch zabezpečí nočnú zdravotnú starostlivosť detská pohotovosť v Nitre. V mimoriadnych prípadoch, ako sú napríklad epidémie, zostanú lekári slúžiť na šalianskej pohotovosti až do vybavenia pacientov.

Detská pohotovosť v Šali bude od začiatku októbra otvorená počas pracovných dní od 16. do 22. hodiny, počas víkendov a sviatkov od 7. do 22. hodiny.

Dôvodov na skrátenie ordinačných hodín bolo podľa slov Ševčíka viacero. Detská pohotovosť v Šali bola slabo využívaná, lekári boli preťažení, čo sa prejavilo aj na ich zdravotnom stave, nezanedbateľné je aj ich finančné ohodnotenie. „Nočnú pohotovosť zabezpečovalo v Šali sedem lekárov, každý z nich teda slúžil štyri- až päťkrát mesačne. V Nitre zabezpečuje túto službu zhruba 30 lekárov, na každého vyjde služba raz za mesiac,“ skonštatoval Ševčík. Rozdielne bolo aj finančné ohodnotenie. „Hodnotenie sa odvíja od počtu detí v okrese. A ten je v okrese Nitra oveľa vyšší ako v okrese Šaľa,“ povedal krajský lekár. Podľa jeho štatistiky ošetrili lekári počas nočnej služby na detskej pohotovosti v Šali v priemere jedného až dvoch pacientov. V sobotu to boli dvaja pacienti, v nedeľu zvyčajne neprišiel nikto.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM